Minitryně financí Alena Schillerová v pořadu Partie

Minitryně financí Alena Schillerová v pořadu Partie Zdroj: Reprofoto Prima

Mnoholičná ministryně Schillerová aneb Kouzelná obhajoba neobhajitelné vlády

Situace je nadmíru výtečná. Tato legendární věta z doby povodní sice nezazněla, ale vyznění mnohých slov ministryně financí Aleny Schillerové v nedělní Partii na CNN Prima News tuto skutkovou podstatu naplňovalo.

Dozvěděli jsme se, jak skvěle si vláda počíná v boji proti koronaviru. Došlo ale i na hodnocení některých představitelů vládní garnitury, které by mohlo leccos napovědět o hodnotě jejich politických akcií. Zvláště ty vydané na jméno současného ministra zdravotnictví asi za nakupování nestojí.

A víme také, jak se lid staví k premiérovu nápadu udělovat „úřední maturity“, tedy osvědčení jen na základě průběžných studijních výsledků. Podle ankety na Instagramu ministryně financí to je nápad báječný, většina je pro. A že to je spíš na rozhodnutí ministra školství? „Určitě. Ale já se mohu ptát. Jsem vicepremiérka, jsem ministryně financí, jsem členka vlády,“ vysvětlila to Alena Schillerová. Krásný nový svět, jak by řekl James Bond.

Ale to jen na okraj, hlavní jsou samozřejmě koronavirové otázky. A tady všechno šlape jako hodinky – tedy podle paní ministryně. „Očkování je velmi důležité a tam se posouváme dopředu.“ Výborně. „Vakcíny jsou všechny distribuovány.“ Skvěle. A čísla o vakcínách ležících – či stojících – ve skladech jsou jen výmyslem.

Navíc jsme opět v něčem „best“. „Spustili jsme pravidelné testování ve firmách jako první v Evropě,“ pochlubila se ministryně Schillerová. Druhý debatující, šéf KDU-ČSL Marian Jurečka se jí to pokusil pokazit: „Rakousko už jede čtvrtý týden. Neříkejte, že jsme první v Evropě, protože to není pravda.“

Šéfka státní kasy se ale nedala: „Já vůbec nevylučuji, že se někde testovalo… To ale nebyla tato naprosto plošná celorepubliková akce.“ Takže po světovém prvenství v počtu nakažených na milion obyvatel tu máme další úspěch. Testování ve firmách se sice rozjelo trochu později, ale naštěstí zatlačil premiér Babiš.

A co bude dál? Z existence plánu vládu podezírat nemusíme. „Plán je jasně odvislý od těch čísel,“ vysvětlila to ministryně Schillerová s odkazem na počty nakažených, hospitalizovaných atd. Nějaká čísla už jasná jsou, například co se státního dluhu týká. „Pokud by uzávěra byla, jaká je nyní… tak odhaduji, že bychom s tím deficitem 500 miliard vydrželi do poloviny roku,“ odhaduje šéfka státní kasy.

Nabízí se samozřejmě otázka, co když to bude déle. Ale žádné chmury, stamiliarda sem, stamiliarda tam… „Optimistka jsem celoživotně, takže jsem optimistka i v této těžké době,“ uklidňovala na Primě.

Došlo i na personálie. Například ministr životního prostředí Richard Brabec se nejvíc věnuje povolování distributorů testů, i když se o tom neví. Vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla je zase expertem, tváří i mozkem celého systému. A někdy by ho měli do televize pozvat…

Naopak ne úplně výtečně dopadl resort zdravotnictví. Jednak se na něj Alena Schillerová „velmi zlobí“ kvůli tomu, že loni došlo ke zdržení slíbených odměn pro zdravotníky. A teď by měl jeho současný šéf Jan Blatný vysvětlit, proč se dříve stavěl proti převozu pacientů s koronavirem do sousedních zemí, konkrétně do Německa. A za uši dostal i původně vzývaný epidemický systém PES: „Nakonec se ukázalo, že to nebyla ta nejšťastnější cesta.“

Tím ale (sebe)kritika neskončila. „Samozřejmě, spousta věcí se mohla udělat jinak, lépe,“ uznala ministryně Schillerová. Jenže jak dodala: „Vy za sebou nemáte žádnou takovou zkušenost, jako máme my, takže to můžete těžko posoudit.“

Ale co naplat, přesněji to celé pojmenoval Marian Jurečka: „Ať už to celé propánajána dává nějakou logiku.“ Mluvil sice hlavně o zanášení výsledků testů do systému a následné uvolňování restrikcí pro nenakažené jedince, ale použít se to dá mnohem, mnohem šířeji.