V otázkách Václava Moravce se střetly dvě ekonomky a ministryně financí. (17. 1. 2021)

V otázkách Václava Moravce se střetly dvě ekonomky a ministryně financí. (17. 1. 2021) Zdroj: reprofoto ČT

Jednání vlády (11. 1. 2021): Alena Schillerová (za ANO)
Jednání vlády (11. 1. 2021): Zleva Jan Blatný, Alena Schillerová (oba za ANO), Jana Maláčová (ČSSD) a Karel Havlíček (za ANO)
Jednání vlády (11. 1. 2021): Zleva Jan Blatný, Alena Schillerová (oba za ANO), Jana Maláčová (ČSSD) a Karel Havlíček (za ANO)
Alena Schillerová na tiskovce po jednání vlády v říjnu 2020
Alena Schillerová na tiskovce po jednání vlády v listopadu 2020
11
Fotogalerie

Držte si úroveň, zkuste být zdvořilá aneb Když se ministryni financí nelíbí kritika

Státní rozpočet, veřejné finance, zadlužení republiky… Samá důležitá témata, takže tomu odpovídá i dramatičnost debaty. Zvlášť když se v ní sejdou tři ženy s vyhraněnými ekonomickými názory. A hlavně pokud je mezi nimi i ministryně financí Alena Schillerová. 

„Musím být zvyklá, že proti mně všichni stojí. Já si nemohu dovolit jet na módních vlnách,“ postěžovala si během nedělních Otázek Václava Moravce. A trošku tajuplně dodala: „Teď se kritizuje něco a pak se zase kritizuje něco jiného.“

A nejen něco, ale i někdo. Respektive něčí zacházení s veřejnými financemi, jak během debaty na ČT činila další z diskutujících, ekonomka Helena Horská. Za což si od ministryně financí vysloužila několik „ocenění“, jako třeba: „Já věřím, že rozumíte své práci… Vy to dobře víte, pracujete v bance,“ narážela na její angažmá v Raiffeisenbank.

Anebo ještě trochu ostřeji: „Nechtě mě domluvit, paní Horská, držte si úroveň, v klidu. Ať se tady nehádáme jako trhovkyně na Zelném rinku v Brně.“ A ministryně Schillerová se nedala, ani když jí její oponentka chtěla skočit do řeči: „Nechte mě domluvit, já vás taky nechávám, pokuste se být zdvořilá.“ Takže stará dobrá zásada: když nemůžete zpochybnit argumenty oponenta, zpochybněte jeho/ji…

Nebylo to samozřejmě celé jako na rinku v Brně či jinde. Došlo i na to hlavní, na rozpočet, veřejné finance… „Podíl mandatorních a kvazimandatorních výdajů v čase roste a dosahuje již 80 procent celkových výdajů státu. Jinými slovy, nejsou to žádné moderní kritiky,“ varovala Helena Horská. 

Což ovšem samozřejmě odporuje oficiální realitě, kterou nabídla divákům Alena Schillerová: „Rozpočty byly velmi dobře připraveny, měli jsme nízké zadlužení, měli jsme přebytkové veřejné rozpočty. Vytvořili jsme si polštář na to, abychom si dnes mohli půjčit.“ No, takže si půjčujeme jak nezřízení…

Ještě příkřejší slova ale ve vztahu k zadlužení volila třetí z diskutujících, taktéž ekonomka a zároveň šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. Sice si občas stěžovala, že je tam „jen do počtu“. Ale pak se ke slovu dostala a přišla s dosti varovnou předpovědí: „Příští čtyři roky budou poslední šancí dostat veřejné finance zpět na udržitelnou trajektorii.“ Anebo ještě rázněji řečeno: „Je to naprosto poslední šance, jak zabránit rozvratu veřejných financí ve 30. letech.“ Myšleno tohoto století, pochopitelně.

Naštěstí je tu ale šéfka státní kasy, která „nehází nějakými čísly a je profesionál“, jak diváky i zbytek obyvatel ministryně Schillerová ujistila. A hlavně uklidnila všechny, kteří by se báli, že ji v čele resortu financí vystřídá po volbách nějaký neprofesionál: „Pokud tu šanci dostanu, tak bych o to velmi stála, abych mohla dokončit, co jsem začala.“

Takže není důvod se znepokojovat. Anebo…?