Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nese odpovědnost za opětovný nárůst  počtu nakažených

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nese odpovědnost za opětovný nárůst počtu nakažených Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), (22.12.2020)
Zleva ministr zdravotnictví Jan Blatný a místopředseda vlády Karel Havlíček na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády o nových opatřeních v boji proti koronaviru
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po návštěvě Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde řešil připravenost na očkování proti covid-19 (16.12.2020)
Jan Blatný, ministr zdravotnictví, Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vystoupil na tiskové konferenci po jednání vlády (7. 12. 2020)
12
Fotogalerie

Blatného chmurná vánoční věštba se naplnila, epidemie sílí. On sám to zavinil a nese za to odpovědnost

Když na konci listopadu tlačil ministr zdravotnictví Jan Blatný na poslance, aby prodloužili nouzový stav, strašil je, že v opačném případě se advent a Vánoce stanou živnou půdou pro masivní šíření epidemie. Nouzový stav stále trvá, Blatný však svými nesmyslnými kroky dovedl vlastní chmurnou prognózu k naplnění. Dnes ji vláda stvrdila se vším všudy.

„Kromě dárků si koupíme i nemoc, kterou si přineseme domů, a během svátků si ji předáme v rodině. V lednu bychom na to nemohli reagovat jinak než opětovným zpřísněním opatření,“ hrozil ministr 19. listopadu ve Sněmovně a snažil se tak přimět zákonodárce k prodloužení nouzového stavu až do 20. prosince. Bez něj by totiž vláda nemohla tak snadno například zavírat obchody, restaurace a vydávat další zákazy a nařízení.

Poslanci tehdy nouzový stav skutečně prodloužili. Jenže Blatný a jeho vládní komplicové už o pár dní později na vlastní varovná slova zapomněli a strženi blížícími se Vánocemi zcela otočili – otevřeli jak obchody, tak restaurace a další služby. Těžko říct, co čekali, že se stane. Lidé ale logicky začali otevřené podniky využívat. A přišlo přesně to, před čím Blatný varoval: Kromě dárků začali lidé nakupovat i nemoc a odnášet si ji domů. Počty nakažených začaly prudce narůstat.

Pokud by snad někdo čekal, že na to ministři obratem zareagují a předčasné uvolnění urychleně napraví, mýlil by se. I na dnešním jednání vlády, kdy už se vybíralo jen ze dvou opožděných termínů pro opětovné zpřísnění pravidel, zvolili ministři ten pozdější. Chromý a vykastrovaný PES se tak z osekaného 4. stupně přesune do 5. stupně až od 27. prosince a nikoliv o dva dny dříve, jak zněl variantní návrh. Právě tyto dva vánoční svátky, kdy se lidé tradičně hojně navštěvují, byly vládou ponechány jako čas na splnění druhé části Blatného věštby: Nemoc „nakoupenou“ v předvánočních obchodech a frontách si předáme v rodině.

A na závěr: Po 27. prosinci se pak naplní i třetí díl chmurné prognózy – veškerá opatření se skutečně zpřísní na maximum. S virem, který nás nechali chytit během prosincového rozvolnění a šířit ještě do poslední chvíle při návštěvách o vánočních svátcích, nás ministři zavřou doma. Bez ohledu na to další stovky či spíše tisíce lidí zbytečně umřou.

To, před čím ve Sněmovně Blatný varoval, se tedy splní dokonale, přestože poslanci mu vytvořili požadované podmínky pro to, aby hrozbu odvrátil. On jí však místo toho šel mílovými kroky naproti. Skoro to vypadá, jako by to tehdy v listopadu ve Sněmovně nemyslel ani tak jako varování, ale spíš jako vlastní zlomyslný plán…