Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Poloprázdná americká sklenice je také poloplná

Tuto moudrost si může Trump říkat i jinak: skončil jsem na čestném druhém místě, kdežto Biden byl předposlední. Na mediální poměry tyto floskule sedí, jako by je sama média vymyslela. Reagují na to, že obvykle mají výsledky voleb „odřené uši“. Někdo o chlup vyhraje, druhý o chlup ne. Trump bude shánět nápravu výsledků u soudů, čemuž málokdo dá naději, i když milimetrové rozdíly mezi hlasy k tomu podle zákona Trumpa opravňují.

Národ je rozdělen a krvežízniví komentátoři sní o občanské válce, tom zhoubci spravedlnosti. Vždyť stačila jen náhodička, malý závan osudu či kýchnutí nastydlé spravedlnosti a milimetr výsledků, těch pár set tisíc hlasů, co má on navíc, se mohlo přiklonit ke mně.

Kdo rozhoduje

Trump křičí, že to soud napraví. Jak malá hrstka voličů může rozhodnout o vítězi? Je to hrstka před volbami skoro neviditelná. Kdo ji tvoří, je téma průzkumů, kterým věří jen ten, pro koho jsou příznivé. Aritmeticky vzato, pro koho je tedy vynalezena demokracie, kdo rozhoduje? Velké masové skupiny voličů se vyruší navzájem, o moci rozhoduje ta obvyklá, těsně přebývající hrstka. Ve sportu vyhraje někdo o 0,1 sekundy, což je časový úsek pro smrtelníka nepředstavitelný. Sport budiž, ale co my? Co bychom chtěli? Větší rozdíly ve výsledcích? Volby je nepřinášejí. Vypadá to, že i politika je běh na sto metrů, kde se první od posledního liší jen o 0,1 sekundy.

Trumpova hrstka volit nepřišla. Nebo se rozhodla volit jinak. Biden měl hrstku větší, ale byl to nervák. Čím těsnější jsou výsledky, tím větší je v nich role náhody. Jenže voliči v tom náhodu nevidí. Národ odmítl Trumpovu politiku hrubosti, lží a sebeobdivu, říkají příznivci Bidena. Na to, jaké svinstvo je hrubost a lež v politice, to odmítla hodně malá hrstka. Trumpova velká menšina prohrála, ale ve vhodné chvíli se vrátí, ať už s Trumpem, či s někým jiným. Trump nabízel kritiku politické korektnosti, ohrožující svobodu. Ale který jasnovidec měl to silné téma za horou hrubostí a lží vidět?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!