ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Covid ničí sen o vlastním bydlení. Úroky sice stále klesají, ale na hypotéku dosáhne čím dál méně lidí

Aktuální statistiky z hypotečního trhu přinášejí zajímavá data, ale i nepříjemných Zjištění a tendence. Podle Posledních dat společnosti Fincentrum Hypoindex činila v září Průměrná úroková míra u hypoték 2,07 procenta, a poklesla tak již šestý měsíc v řadě. Za prvních devět měsíců poskytly banky hypotéky celkem za 172 miliard korun a hypoteční trh plnou parou směrem k novému ročního rekordu.

Ale teď uveďme ty měně Příznivý zprávy.Za Rekordní vypůjčení sumou stojí razantní Růst cen nemovitostí az nízké úroky se takové Neraduj všichni, Kvůli covidu totiž banky výrazně zpřísnily pravidla pro poskytování hypoték.

Průměrná výše sjednané hypotéky v září činila 2,801 milionu korun, nicméně před rokem byl tento ukazatel o 450 tisíc korun nižší.Jenom pro Srovnání, mezi rokem 2019 a 2018 činil narušit prumer výše hypotéky zhruba 90 tisíc korun.Za poslední rok tedy došlo k pětinásobné akceleraci tohoto nárůstu.

 

Doslova brutální narušil výše prumer přiklepnuto hypotéky jde ruku v ruce s růstem cen domů a bytů, a to jak u novostaveb, tak i takzvané secondhandových nemovitostí.Česko patří mezi unijní země s nejvyšším růstem cen a tato svěřenecký dynamika už dávno předběhl tempo Rust výdělku Čechů.Jiný slovy, Češi musí na pořízení vlastního bydlení pracovat déle než v minulosti.Výhodnější alternativu už nenacházejí ani v najemno bydlení, protože ceny zejména takové razantně rostou.Nicméně lidé někde bydlet Potřebují a nezbývá jim nic jiného než zatnout zuby.Výsledkem je, že výdaje na bydlení polykají stále větší část měsíčních čistých příjmů jednotlivce nebo celé domácnosti. 

Cenový tobogán na realitním trhu dostal ještě větší dynamiku po vypuknutí epidemie koronaviru.Přestože některé realitní makléři očekávali pokles cen nemovitostí (a nepomohlo ani Vyjádření guvernéra ČNB Jiřího Rusnok, který označil ceny nových bytů za nadhodnocené o dvacet procent), opak byl pravdou.Ceny stoupaly stále výš a výš a tento cenový vzestup ještě zrychloval.Kvůli tomu se okruh potenciálních kupců nemovitostí zmenšoval.Kromě Rust cen realit tomu napomohla i Opatření ČNB, která budoucnu dlužníkům předepsané, jak velkou část jejich měsíčních příjmů Může činit splátka hypotéky nebo jak má vypadat poměr výše dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr.Během léta sice centrální Banker tyto své restrikce rozvolnili, trhu to však nepomohlo.Za prvních devět měsíců tak banky přiklepli o 18 tisíc hypoték měně než loni.

Epidemie koronaviru se projevila ještě v jiné rovině. Řada lidí se totiž začala strachovat o svoji práci a pravidelný příjem. Po letním intermezzu je tento strašák zpět a na rozdíl od jara nabývá reálné kontury. Velká část ekonomiky je opět vypnuta a její probuzení zpět k životu bude dlouhé a bolestivé. Řada firem se toho už nedočká. Zaměstnanci v postižených odvětvích se pak mohou rozloučit i s hypotékou a vidinou vlastního bydlení.

Přestože to dnes žádná banka oficiálně nepřizná, mezi zprostředkovateli hypoték už se velice nahlas šušká o tom, že některé profese či odvětví jsou zcela mimo hru a lidé v nich zaměstnaní mohou na hypotéku rovnou zapomenout. Na druhou stranu je to logické. Banky se jistí, nechtějí půjčovat nemalé sumy někomu, kdo skončí za pár týdnů či měsíců na dlažbě a komu bude zase nějakou dobu trvat, než najde nové zaměstnání.

 

Nabízí se tedy otázka: kdo nyní kupuje byty a domy? Odpověď je jednoduchá, jsou to buď lidé, kteří pracují v odvětvích, která se nemusí bát o svou budoucnost, a to jsou telekomunikace, energetika, bankovnictví nebo e-shopy. Druhou skupinou jsou pak investoři a zámožní lidé, kteří disponují značnými sumami peněz a hledají, kam by je zaparkovali a uchránili před znehodnocením.

Z vlastního bydlení se tak postupně stává vzácný statek, který bude pro čím dál tím větší skupinu lidí nedostižný a nedosažitelný. Celá situace se ještě zhorší v době, kdy začnou kvůli dopadům covidu mít problémy se splácením lidé, kteří už hypotéku mají. V krajním případě banky začnou jejich proti hypotéce zastavené nemovitosti zabavovat a prodávat bohatým dravcům za zlomek původní ceny. Pak zde může nastat paradoxní situace, kdy i bohatí investoři si na koupi zabavených domů a bytů u bank raději půjčí, protože tak nízké úroky u hypoték se jim vyplatí a oni mohou své prostředky investovat jinam. Koupené domy pak dál pronajmou a z nájmů zaplatí hypotéky.

Podtrženo Sečteno: český realitní trh připomíná rozpálený papiňák.Až vybuchne, bude to veliké nadělení a průšvihu pro všechny.Je docela tristní, že Současný stav nikoho příliš nevzrušuje a všichni mu jen mlčky přihlížejí.