Ministr zdravotnictví Roman Prymula a místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček na tiskové konferenci po včerejším jednání vlády.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula a místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček na tiskové konferenci po včerejším jednání vlády. Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Vláda zase přitvrdila. A zase málo. Stejně bude muset vypnout život v zemi, jen to později bude víc bolet

Nové zpřísnění protiepidemických opatření znamená jen další polovičaté kroky, které nebudou stačit. Kvůli své neschopnosti a zbabělosti nechala vláda epidemii v minulých týdnech rozběhnout tak, že nakonec stejně bude muset natvrdo vypnout komplet celou zemi. Protože s tím však stále otálí, bude to nakonec vše trvat mnohem déle.

Zákaz nočního vycházení a omezení venkovních trhů. Dva exemplární nesmysly za všechny.

V situaci, kdy jsou zavřené restaurace, bary, kina, divadla... má omezení volného pohybu mezi 21. a 5. hodinou zhruba stejný význam, jako kdybyste beznohému zakázali skákat na trampolíně. "Noční zákaz vycházení je asi přijatý pro členy ANO, kteří se schází tajně po zavřených restauracích. Ostatní sedí doma, protože stejně nemají kam jít," glosoval to trefně předseda ODS Petr Fiala.

Omezení venkovních trhů je z podobného soudku. Poté, co se o víkendu sešly na některých farmářských trzích davy lidí, vláda tyto aktivity zakázala. Ovšem ne tak docela... "Zákaz se navztahuje na prodej ovoce a zeleniny, prodej mléka a výrobků z mléka, masa a výrobků z masa, vajec, pekařských a cukrářských výrobků, medu, ale vše z domácí provenience,“ vysvětlil vicepremiér a ministra průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Jinými slovy: Venkovní trhy jsou sice zakázané, ale díky výjimce se na nich dál může prodávat to, co tvoří většinu jejich sortimentu.

Omezení večerní otevírací doby obchodů a jejich povinné nedělní uzavření je jen další kosmetickou změnou, aby to vypadalo, že vláda něco dělá, ale nikoho to moc nezabolelo.

Už minimálně od druhé poloviny září přitom každý, kdo má oči a zdravý rozum, ví, že opatření budou muset být v lepším případě stejně tvrdá, ale ještě spíš mnohem tvrdší, než při jarní první vlně epidemie. To, že se to vládě nehodilo udělat před volbami a že i tři týdny po nich stále nerozhodně přešlapuje na místě a postupuje salámovou metodou, je trestuhodné. Jediným výsledkem je, že dvakrát týdně slyšíme na tiskové konferenci, že opatření nezabírají a situace je horší a horší.

Je čas si to přiznat: Pro odvrácení katastrofy, kterou by představovalo zhroucení zdravotního systému, bude nezbytné nařídit kompletní zastavení ekonomických aktivit, které nelze vykonávat online, s výjimkou fungování kritické infrastruktury. (Všichni už z vládních grafů víme, že nejvíce lidí se nakazí v práci.) Stejně tak bude nutné nařídit zásadní omezení volného pohybu lidí, s výjimkou cest na nákupy, k lékaři a rychlého vyvenčení domácích zvířat. (Opakovaně se ukázalo, že nelze spoléhat na to, že zafunguje zdravý rozum a lidé omezí shromažďování dobrovolně).

Nebudeme zdaleka první zemí, která k takovým opatřením bude muset sáhnout. Vzhledem k tomu, že jsme na tom momentálně suverénně nejhůř nejen v Evropě, ale i v celém civilizovaném světě, je to naprosto logické.

Otázkou je, kdy k tomu vláda konečně najde odvahu. Kdyby takto postupovala už před pár týdny (řekněme na konci září), mohli jsme být brzy z nejhoršího venku. Už proto, že by epidemie nedostala prostor k nabrání současného děsivého tempa. Bohužel, vláda zvolila ustrašenou cestu postupných kroků, na jejichž konci sice budou muset být stejná rozsáhlá omezení, ale bohužel budou muset trvat mnohem déle. A to se ještě můžeme modlit, aby dříve nepřetekla kapacita nemocnic. Protože to by se pak o Česku jako o nejproblémovější "covidcountry" psalo ve světě ještě mnohem více než teď.