Fotbaloví reprezentanti klečí ve Skotsku

Fotbaloví reprezentanti klečí ve Skotsku Zdroj: Internet

Vladimír Darida před utkáním ve Skotsku
Česká reprezentace při státní hymně před zápasem ve Skotsku
Česká reprezentace v zápase se Skotskem
Česká reprezentace v zápase se Skotskem
David Hovorka nahradil zraněného Ondřeje Čelůstku
14
Fotogalerie

Fotbaloví reprezentanti poklekli, aby podpořili BLM. Bílou ligu mistrů!

Čeští fotbalisté v ošklivých žlutých dresech klečící na povel na trávníku v glasgowském Hampden Parku. Kdyby někdy Česká republika byla koloniální mocností, případně kdyby dnešní většinoví obyvatelé Česka vyhladili původní populaci na území mezi Aší a Jablunkovem, skoro by to vypadalo jako veřejná forma omluvy za historické křivdy a útisk. Něco na způsob amerických policistů, kteří poklekají před černochy rabujícími luxusní značkové butiky. Jenže Češi nic takového na triku nemají. Takže co to vlastně mělo být?

Lepší než spekulovat, je zeptat se přímých aktérů dění. Fotbalistům sice po dalším prohraném zápase do řeči dvakrát nebylo, nicméně protože jde nejen o sportovní profesionály, ale také o vyzrálé a společensky uvědomělé osobnosti s širokým všeobecným rozhledem, nakonec jich alespoň část na otázku Reflexu odpověděla.

Tak tedy: Co mělo znamenat vaše krátké pokleknutí na trávník před začátkem zápasu?

Lukáš Provod: Bylo to gesto podpory, to je jasný. Hlavně trenérovi, kterej má toho koronáče, takže tu ani nemůže bejt s náma. Aby se uzdravil.

Tomáš Vaclík: Hele, mně to taky přišlo na protažení dost krátký. Ale my už sme se před tím s klukama rozehřívali v kabině, takže snad óká.

Vladimír Darida: Chtěli sme s klukama podpořit toho senátora Vyskočila, jak byl na tý Tchaj Peji protestovat proti čínskýmu násilí na Bulgurech. Byli sme se podívat, když je v Praze na Výstavišti ukazovali úplně stažený z kůže a bylo to fakt hustý, normálně se mi zvedal kufr!

Tomáš Souček: Prostě mi to vodskočilo, no. Cože? Ale jdi s ňákým klečením do p**i, se ti nikdy nestalo, že si něco překop? Si napiš co chceš.

Jan Bořil: Podporuju BLM! Bílou ligu mistrů!

Dost. Nejspíš už všichni pochopili, ale pokud snad ne, je na čase přiznat, že anketa Reflexu s fotbalisty je fikcí. Jak moc by se realita lišila? Tak určitě... Stačí zavzpomínat na kapříky, mejdany s prostitutkami v hotelu Praha, následné výmluvy typu „nic jsem neplatil a ta částka taky nesouhlasí“, v opilosti zničená luxusní auta…

Samozřejmě, kdo chce, může té partě dvacetiletých kluků věřit, že se vážně osobně trápí globálními společenskými problémy a před mezinárodním zápasem nemají jinou starost, než jak to dát co nejlépe najevo. Pak je ovšem na pováženou, proč se čeští reprezentanti vědomě klaní hnutí, jehož někteří představitelé propagují černý rasismus. Osobně budu ale raději věřit, že to z jejich strany byla prostě jen blbost, ke které se nechali strhnout okolím a společenskou masírkou. I to je smutné až až.