Video placeholde
Vláda zpřísnila koronavirová opatření: Andrej Babiš a Roman Prymula na tiskovce (12.10.2020)
Vláda zpřísnila koronavirová opatření: Premiér Babiš na tiskovce (12.10.2020)
Vláda zpřísnila koronavirová opatření: Plaga, Hamáček, Babiš a Prymula na tiskovce (12.10.2020)
Vláda zpřísnila koronavirová opatření: Premiér Babiš a vicepremiér Havlíček během videokoference (12.10.2020)
Andrej Babiš - tisková konference
13
Fotogalerie

Děláme maximum pro to, aby zemřelo 1000 mrtvých. Babišova husákovština odhalila premiérovu bezradnost

Známé a léty už prověřené pravidlo říká, že když je Andrej Babiš v úzkých, začne mluvit nesrozumitelně, dlouze a slovensky. A to vše do puntíku splnila včerejší tisková konference, na které premiér vršil jedno zmatečné vyjádření za druhým. Ani jednou si nevybavil jméno ministra Prymuly (říká mu během tiskovky „ministr“, „epidemiolog“ a „odborník“). Celkem sedmkrát řekl, že vláda dělá maximum, ale ani jednou neřekl, podle jakého klíče postupuje, na základě čeho opatření vyhlašuje a kdy bude tedy lépe. Protože sledovat reprodukční číslo je kontraproduktivní, když v zemi nefunguje trasování. Zatímco jeho úvodní projev byl jakž takž srozumitelný, to pravé rodeo přišlo v odpovědích na (předem nepřipravené) novinářské dotazy. Tady se naplno projevila premiérova nahota a někdo by mu měl říct, že když se mu to tak strašně moc nechce dělat, tak v čele země stát nemusí, že to není povinné. Přečtěte si doslovný přepis jeho odpovědí, ale upozorňujeme, že to není veselé čtení.

Proč ruku v ruce s uzavřením restaurací nepředstavujete kompenzace pro jejich provozovatele?

Co se týká kompenzací, tak samozřejmě ty jednání probíhají. My budeme kompenzovat všechny ty sektory. To znamená restaurace, kulturu, sport, fitka, bazény atd. Pan Havlíček o tom vede už pár dní debatu a jsou tam už na stole nějaké konkrétní dohody, které by měl dotáhnout tento týden.

Dnes přesáhl počet obětí tisícovku. Druhá vlna koronaviru nás zasáhla v podstatě nepřipravené. Vy jste na jaře říkal, že přijímáte plnou politickou odpovědnost za krizová opatření, později že rozhoduje ministerstvo zdravotnictví… Víme, jaké pak byly ty peripetie s rouškami… Co to podle vás znamená? Nechci, abyste říkal, že budeme bilancovat za rok. Zajímá mě váš aktuální názor, jestli jste to nepodcenil, protože lidé ztrácí důvěru v ta vámi vyhlašovaná opatření.

Já si myslím, že děláme pro to maximum. Já jsem samozřejmě postupoval podle nejlepšího svědomí a vědomí a podle samozřejmě doporučení expertů a epidemiologů. Pokud za první vlny přišel za námi expert, kterého společně dobře známe, a ukázal nám matematický model, tak jsme podle toho postupovali. Takže já mám čisté svědomí. Ano, můžeme říkat, že máme tisíc mrtvých… No… Tisíc mrtvých je průměr třech dnů v České republice. V České republice zemře 110 tisíc lidí za rok, 27 tisíc na rakovinu, v průměru 350 denně. Já to nechci podceňovat. Každý život je cenný a my děláme všechno maximum pro to, aby jsme zkrátka to zvládli. A pokud to dneska vypadá pro Českou republiku špatně, no tak uvidíme ve finále, jak to celkově dopadne. Ehm. Musíme hodnotit všechny ty aspekty, nejenom… Ano, teď ten počet… a to jsou lidi, který umíraj s covidem. Jo? My máme tady i na sekretariátě babičku naší kolegyně, která měla mrtvici a ležela v nemocnici v Náchodě, a bohužel tam ležel někdo vedle ní s covidem a potom zemřela s covidem. Takže my jsme se o tom bavili, o tý statistike, jak se to vykazuje na Slovensku a tak dále. Evropa nemá na to… Takže my děláme všechno pro to, aby zkrátka jsme se nedostali tam, kdě některé jiné země, který měly desítky tisíc mrtvých. Takže já rozumím tomu dotazu, ale můžu jenom ubezpečit, že jsme vždycky postupovali v zájmu našich občanů.

Nyní se připravuje na Hradě oslava 28. října. Myslíte si, že je vhodné, aby v tom prezident pokračoval, když se chystáte lidi uvrhnout do celostátní karantény? A druhá otázka, budete nějak postihovat lidi, kteří nechodí na testy?

Tak my si samozřejmě sledujeme. Když jsem o tom mluvil, tak tam bylo 37 tisíc lidí, kteří se objednali, ale bylo vlastně špatné počasí o víkendu, takže dneska už to bylo kolem 5 tisíc. Tak ano, samozřejmě to sledujeme. Ta testovací kapacita tady je, takže není problém, a my naopak stále se snažíme snížit ten skluz v tom navolávání a trasování, takže ty systémy všechny pokračují.

Co se týká 28. října, tak to je spíš dotaz tady na pana, ehm, tady hlavního epidemiologa. (Předává slovo Prymulovi, který říká, že o tom rozhoduje hl. hygienička Rážová.)

Věříte, že ten ceremoniál je vhodný vůči obyčejným lidem, kterým teď něco nařizujete?

Ne, tak samozřejmě, pokuď, pokuď, vlastně bude to nějaká situace, která vlastně dospějeme k tomu, že to není vhodné, tak samozřejmě určitě hygiena o tom, o tom rozhodne. Takže já myslím, že počkejme si. Ještě je to relativně daleko, je to za dva týdny, tak, ehm, uvidíme. Já nejsem schopen na to teď odpovědět.

Vy jste v červenci řekl, že tu odpovědnost na sebe přebíráte. Proč jsme teď v situaci, v jaké jsme? Proč to vláda nechala dojít tak daleko? Proč ta opatření nebyla přísnější dříve? Pane premiére, stanete se pokornějším člověkem? Protože vy kritiku odmítáte a v Poslanecké sněmovně jste se ani neúčastnil debat o koronaviru…

Pane redaktore, já si to nemyslím. Já myslím, že v čase jsme všichni měli nějaké prohlášení a nějaké názory. Dokonce já jsem měl shodné prohlášení, respektive dotaz, jak pan předseda ODS Fiala. Myslím, že to bylo 19. 8., kdy byl ohlášen manuál pro základky jako semafor a 19. zrazu byl nějaký návrh. Takže já si myslím, že jsme vždycky dělali maximum. Já nejsem epidemiolog, máme nějaké odborníky a v podstatě teďka jsme dospěli k nějakému názoru. My respektujeme samozřejmě názory ministerstva zdravotnictví, takže si nemyslím, že bych byl nepokornej. My jsme s opozicí mluvili teďka už podruhé nebo potřetí a samozřejmě jsme si vyslechli rádi jejich názory. Mluvili jsme s hejtmany, mluvíme s každým. Takže úplně nerozumím tomu dotazu.

Proč ta situace došla tak daleko? Kde jste udělal ty chyby? Vy jste říkal, že zemi připravíte na druhou vlnu…

Já nevím, jaké chyby se staly. Já nevim, kdě je nějaký zásadní problém. My jsme teď přijali nějaké rozhodnutí a já samozřejmě ano, my jsme hygieny odevzdala armáda na ministerstvo zdravotnictví 1. 6. a potom jsem dospěl k názoru, že je potřeba znovu vrátit armádu do hry i s panem Dzurilou. To bylo 27. července, kdy jsem viděl, že na odběrném místě Na Bulovce, že to nefunguje. Takže já myslím, že se v tom angažuju od rána do večera. Nemám žádný pocit, že by sem pochybil. My jsme zkrátka rozhodovali a v březnu někdo přišel s tím matematickým modelem a a a a v srpnu někdo, sice byl to ten stejný člověk, ale už přišel v nějakém čase a ty, který měli přijít, nepřišli. Takže to je podle mě v této fázi zbytečná debata. Já nemám pocit, že by sme dělali něco špatně, nikdo pořádně ten vir, můžeme se bavit, tady je odborník, můžete se zeptat primářů, jak ten vir se chová, a samozřejmě jako umírají lidi. Umíraj lidi s covidem. Mně je to líto. Pravděpodobně ten covid urychluje nebo zkracuje ten život, to mi je taky strašně líto. Proto děláme maximum pro to, aby sme zabránili nějakému zásadnímu problému. Já úplně nevím, co by teďka nefungovalo… To, že děláme to opatření? Ano, děláme. Ale děláme ho úplně jinak jak za první vlny. Za první vlny jsme zavřeli školy 14. 3. a de facto jsme ich neotevřeli. Děti nešly do školy. Až do konce června chodily na konzultace. Restaurace byly zavřené dva měsíce a dva týdny. Teď říkáme ano, musíme to udělat, i když to bylo velice těžké a půjdou děti do školy 2. listopadu, a jasně říkáme, pokud to, ten parametr, vlastně jak ho oznámil pan, ehm, pan ministr, se zlepší na 0,8, no tak samozřejmě budeme dělat maximum pro to, abychom znovu se vrátili do norm… takže to bude jiné. Jiné to bude a já samozřejmě… můžete nám vyčítat leccos, ale my děláme maximum. Myslím si, že vláda je tým, dneska znovu jsme se na všem domluvili, takže já nevidím nějaký zásadní problém.

Ministr vnitra mluví o tom, že pokud se nic neudělá, budou v ulicích mrazáky na mrtvé, a vy, pane premiére, relativizujete ta čísla. Tisíc mrtvých na covid nebo s covidem je průměr 3 dnů v Česku. Nemělo by se to sjednotit?

Pokud nic neuděláme, tak samozřejmě ten je tady velké riziko, že ten počet mrtvých bude stoupat. Ano. Ale já nic nereletizivuju, já len říkám, že, ehm, samozřejmě, ehm, umíraj lidi, je to špatně, my děláme maximum pro to, každý život je cenný a já tam nevidim žádný rozpor. Já jenom vysvětluju, že ano, stoupá nám to, vy říkáte tisíc mrtvých, je to strašné, že zemřelo tisíc mrtvých, ale já to nechci relativizovat, ale v tomhle směru děláme všechno pro to, aby tady nebyly desítky tisíc mrtvých, jako je to v jiných evropských státech. A my v rámci první vlny jsme to zvládli, bylo to samozřejmě náročné ekonomicky, teď samozřejmě to chceme taky zvládnout, ale chceme to zvládnout i ekonomicky, proto ty opatření nejsou jiné než v první vlně.