Tisková konference po jednání vlády (12. 10. 2020): Zleva Jan Hamáček (ČSSD), Andrej Babiš (ANO) a Roman Prymula (za ANO)

Tisková konference po jednání vlády (12. 10. 2020): Zleva Jan Hamáček (ČSSD), Andrej Babiš (ANO) a Roman Prymula (za ANO) Zdroj: ČTK / Vondrouš Roman

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (12. 10. 2020)
Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (12. 10. 2020)
Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na tiskové konferenci po jednání vlády (12. 10. 2020)
Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (12. 10. 2020)
Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na tiskové konferenci ohledně nových opatření (9.10.2020)
12
Fotogalerie

Nová omezení kvůli koronaviru: Babišova vláda je banda zoufalců, neví, co má dělat

Celá země s napětím čekala, s čím vláda Andreje Babiše přijde, aby eliminovala špatná čísla koronavirové pandemie, protože počet nakažených, hospitalizovaných v nemocnicích a mrtvých rychle roste. Přitom premiér dlouho tvrdil, že jsme v boji s nákazou „nejlepší“. Teď jsme ale skoro nejhorší. Bohužel není žádný důvod si myslet, že se to nějak rychle změní. Leda přijde zázrak a virus sám ustoupí. Jenže to, co v pondělí večer několik členů kabinetu, včetně jeho předsedy, předvedlo v televizi, když oznamovali nová omezující opatření, bylo zoufalé a připomínalo frašku.

Vláda od středy zavírá školy, restaurace, či omezuje počet lidí, kteří se mohou shromažďovat. Roušky se budou nosit v ještě větší míře. Vlastně se to dalo všechno čekat. Nic překvapujícího. Ovšem veřejnost opět nedostala jasná data, která by ukázala, proč a jak vláda k těmto novým rozhodnutím vlastně dospěla. Chyběla i dnes už legendární Babišova křišťálová koule, z které v srpnu vykoukal mnohé nesmysly, na které bohužel doplácíme.

Premiér například tvrdil, že nejrůznější omezení budou opět zrušena, když základní reprodukční číslo klesne pod hodnotu 0,8. Toto číslo u epidemií pomáhá odhadnout, jak se bude nemoc šířit a čím vyšší je číslo R, tím se nemoc rychleji šíří. Pokud je R menší než jedna, počet nakažených v populaci klesá. Jenže pod číslem jedna bylo v Česku naposledy 18. července (!!!). Když tedy Babiš říká, že další omezení teď zavádí jen na dva týdny, tak prokazatelně lže. Neví totiž, jak se epidemie bude vyvíjet, neví, zda číslo R klesne pod hodnotu jedna a ani neví, jak současná opatření zafungují. Je to jen další pokus něco vyzkoušet a čekat, zda se to povede. Pokud náhodou epidemie začne ustupovat, tak se plukovník Prymula může stát v budoucnosti i prezidentem, pokud ne, skončí v propadlišti dějin a stáhne rychle Babiše sebou. Ovšem takové experimenty jsou trestuhodné.

Jistě, na světě se kromě několika výjimek (příkladem je mimořádně restriktivní Tchaj-wan) nepodařilo žádné vládě koronavirus zahnat a přinutit ho, aby se nevracel. Zkouší se možné i nemožné, někde jsou opatření tvrdší, jinde mírnější. Výsledek je většinou nejednoznačný. Stejně jako v České republice. Je to prostě hokus pokus. Ovšem my máme jiný problém.

Vláda České republiky si celou dobu koronavirové krize počíná naprosto chaoticky, což je nejenom nezodpovědné, ale i velmi nebezpečné. Například minulý týden vláda několik dní za sebou něco naznačovala, aby to pak změnila. Zavedla další restrikce od tohoto pondělí, aby je v to samé pondělí opět zásadně změnila. Je to bordel a příklad nekompetence. Nic se s tím neděje ani poté, co do kabinetu přišel plukovnický řezník Roman Prymula. Ten sice vypadá rázně, ale za přísností se podle všeho skrývá jen další vykutálený eskamotér.

U pondělního večerního vystoupení vládních představitelů jsme mohli zaznamenat i další velmi neobvyklou věc. Na rozdíl od prakticky všech předchozích podobných cirkusových vystoupení, se tentokráte jen málo hovořilo o tom, jak chce vláda kompenzovat ztráty podnikatelům, firmám a jak chce pomoci potřebným. Ostatně ministryně financí Alena Schillerová a ministr všeho Karel Havlíček, tentokráte chyběli. Proč? Zapomněli se? Nebo se Schillerová někde fotila pro sociální sítě a dělala si novou barvu vlasů (jo, to jí jde).

Stát v těžkých chvílích potřebuje klidné, jednoznačné a silné vedení. Nic takového od začátku pandemie nemáme. Premiér Babiš říká úplně cokoli a postrádá jakýkoli smysl pro manažerské vedení kabinetu. Vicepremiér Hamáček straší lidi, ministr školství Plaga je zcela mimo, nekompetentní ministr zdravotnictví Vojtěch rezignoval a nový ministr Prymula se rozhodl postavit koronavirus ke zdi a zastřelit ho. Jenže ten prevít vir je nesmrtelný jako filmový Terminátor.

Chápu, že vláda to má těžké, že její rozhodnutí bolí, a že najít to správné řešení je skutečně složité. Ovšem současná česká vláda často blufuje, a proto jí nemůžeme věřit. Přesná čísla a data o šíření koronaviru veřejnosti nikdy nesdělila. Jen zkouší, zda něco zabere, a když to nezabere, udělá nahodile něco jiného. Pořád nás ujišťuje, že už to bude dobré. Ale dobré to není.

Nevidíme světlo na konci tunelu. A musíme se ptát: Co když přijde třetí a další vlna nákazy? Co bude vláda dělat? Opět bude jednat chaoticky? Jaké má připraveny jiné kroky a opatření? Budou ty postupy správné? Nevíme. Netušíme. Zůstáváme v nejistotě. Premiér Babiš se najednou vůbec nezná k zodpovědnosti, přitom tvrdil, že má vše pod kontrolou a vše zařídí. Mezitím dál přibývají nemocní a mrtví.

Máme pouze jednu jistotu v této podivné době: Banda zoufalců, která si říká česká vláda, zcela jistě přijde už za několik dní s něčím úplně jiným, protože zjistí, že stále neví, co má dělat.