Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (12. 10. 2020)

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (12. 10. 2020) Zdroj: reprofoto ČT

Zleva ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga (za ANO), vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), předseda vlády Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (12. 10. 2020)
Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (12. 10. 2020)
Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (12. 10. 2020)
Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na tiskové konferenci po jednání vlády (12. 10. 2020)
Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (12. 10. 2020)
12
Fotogalerie

Zavírají se restaurace, omezuje se shromažďování. Vláda představila další opatření proti koronaviru

Vláda na večerní tiskové konferenci představila soubor nových opatření v boji proti koronaviru. Od středy 14. října dochází k úplnému zavření restaurací a barů. Vláda dále omezila shromažďování lidí na veřejnosti a rozšířila distanční výuku i na první stupeň základních škol. Většina opatření má zůstat v platnosti do konce nouzového stavu, tedy do 3. listopadu.

Restaurace, bary a kluby budou muset být od středy do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu, úplně uzavřeny. Na twitteru to uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že restaurace budou moci vydávat jídlo s sebou.

Teprve od pátku přitom musejí restaurace zavírat ve 20:00. U stolů mohou sedět nanejvýš čtyři lidé, vedle toho musí být mezi sedícími odstup 1,5 metru. V jídelnách v obchodních centrech mohou být u stolu jen dva lidé. Na veřejně přístupných místech bude zakázáno pití alkoholu. Zatímco většina opatření, o nichž dnes vláda rozhodovala, platila už během jarní vlny epidemie, zákaz pití alkoholu na veřejnosti k nim nepatřil.

Od středy bude v Česku povinné nosit roušky na zastávkách veřejné dopravy, tedy na jejich nástupištích, v přístřešcích a čekárnách. Po dnešním mimořádném zasedání vlády o tom informoval ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Opatření proti šíření nemoci covid-19 platí zatím do 3. listopadu, kdy má skončit nouzový stav.

V celé republice platí povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov od 10. září. Chránit si ústa a nos je nutné při cestách hromadnou dopravou nebo návštěvách úřadů a zdravotnických a sociálních zařízení. Ve firmách nemusí mít roušku zaměstnanci vykonávající práci na jednom místě, například v kanceláři, s minimálně dvoumetrovým rozestupem. Výjimku mají i lidé pracující ve výrazně ztížených podmínkách, co se týče horka.

Prymula dnes novinářům řekl, že se kabinet nerozhodl jít cestou zemí jako Slovensko, které nařizuje plošné nošení roušek ve městech i obcích. "My se rozhodli nošení rozšířit jen o jednu věc, tedy nástupiště, zastávky a přístřešky, které souvisí s nástupem do MHD," řekl. Opatření je podle něj vhodné z toho důvodu, že v prostředcích hromadné dopravy už roušky povinné jsou.

Shromažďování v Česku bude od středy omezené na maximálně šest osob. Opatření by mělo platit do konce nouzového stavu, tedy do 3. listopadu.

Nyní vláda zakazuje hromadné akce ve vnitřních prostorech pro více než deseti lidech, venku je počet účastníků omezený na dvacet. Platí to i pro bohoslužby či sportovní akce. Zakázaná jsou také kulturní představení, poutě, kongresy, veletrhy a provoz vnitřních sportovišť jako jsou fitness centra, posilovny, bazény a koupaliště. Zavřené jsou i zoologické zahrady, muzea, galerie, hrady a zámky.

Od středy do 1. listopadu budou kvůli koronavirové epidemii uzavřeny školy včetně prvního stupně základních, přejdou na distanční výuku. Mateřských škol se opatření netýká. Přitom teprve ode dneška bylo účinné opatření, na základě kterého se na druhém stupni základních škol učí prezenčně polovina dětí, zbytek na dálku. Po týdnu se měli žáci střídat.

Na výuku on-line už dnes přešly vysoké a střední školy v celé ČR, dosud v některých regionech fungovaly normálně. Na prvním stupni dosud byla prezenční výuka s povinností nošení roušek na chodbách a zákazem zpěvu.