Andrej Babiš - ilustrační snímek

Andrej Babiš - ilustrační snímek Zdroj: Blesk: Tonda Tran

Andrej Babiš věští z koule
Babiš pod dekou
Babiš na loďce
Babiš se drbe
Babiš a letuška
8
Fotogalerie

Babiš opět nepřišel do pořadu Václava Moravce na ČT. Ale proč by tam měl chodit?

Andrej Babiš už poněkolikáté nedorazil do diskusního nedělního pořadu Václava Moravce v České televizi. Moravec tak nechal o víkendu Babišovu židli demonstrativně prázdnou. K čemu ale takové exhibice veřejnoprávního média, které si platíme pomocí nařízeného koncesionářského poplatku, vlastně slouží? Že si ČT nesehnala hosta, je pouze její věc. Proč by nás to mělo vůbec zajímat? Babiš, podobně jako jiní politici, ať si vystupuje, kde chce.

Václav Moravec zdůvodnil prázdné Babišovo místo tím, že premiérův tým nepotvrdil ani za několik týdnů, zda do jeho diskusního pořadu dorazí. Viděli jsme tak monology šéfa Pirátů Ivana Bartoše a… židli. K čemu to slouží? Divákovi je úplně jedno, zda Babiš nechtěl do České televize. Pokud nechce, tak nechce. Je to pouze jeho rozhodnutí a jeho věc. Nutit ho k tomu je nesmysl a bláhovost. Pro diváka je dokonce daleko lepší, když si od premiéra alespoň při nedělním obědě na chvilku odpočine. Máme přece dost jiných zdatných politiků a odborníků, kteří ho mohli lehce nahradit.

Navíc Babišův marketingový tým, ostatně jako vždy, využil vzniklou situaci a premiér diskutoval v neděli v poledne na CNN Prima News s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem. Debata to byla zajímavá, ostrá, Vystrčil ukázal ostré lokty i klid současně a premiér v jejich vzájemné diskusi spíše prohrál. ČT tak vlastně ostrouhala a prázdnou židlí si nedokázala vůbec nic. Jen vlastní dramaturgickou chybu. Tato situace se přitom opakovala již poněkolikáté.

Je samozřejmě výsostným právem České televize pozvat si jakékoli hosty do svých pořadů. Když se ale někdo rozhodne nepřijít, nelze ho za to ostrakizovat. Vždy je to chyba médií, že si neseženou hosta, ne opačně.   

Přitom Babiš vystupuje v České televizi prakticky každý den a to několikrát. Proč by tomu tak mělo proboha být? To nelze zdůvodnit žádnou veřejnoprávností. Důvodem není ani to, že je předsedou vlády. Odpovídá pak na jakékoli dotazy a hovoří často i o věcech, kterým vůbec nerozumí. Je to jen jeho umná taktika, aby byl neustále vidět. Je to ale chyba ČT, že si nenajde jiné hosty.

Václav Moravec se podle všeho domnívá, že pokud on někoho pozve, je jeho povinností přijít. Není a nebude. Andrej Babiš ať si diskutuje kde chce, pokud má o to některé médium zájem. Ale nepotřebujeme ho vidět pořád v České televizi, a nepotřebujeme ani vidět prázdnou židli, na které měl sedět i když nechtěl.