Protesty proti údajnému policejnímu násilí na černoších zasáhly i NHL.

Protesty proti údajnému policejnímu násilí na černoších zasáhly i NHL. Zdroj: ČTK / AP / Frank Gunn

Rasistický hokej: Puk je černý a všichni do něj tlučou! A proč raději neobarvit na černo i led

Nejdřív jsem myslel, že je to žert, ale nakonec se ukázalo, že bohužel ne: parta aktivistů z řad hokejistů NHL chce, aby se v rámci boje proti rasismu přebarvily modré čary na ledě na černo. To otevírá prostor dalším úvahám, co všechno by se na hřišti mělo ještě změnit.

S návrhem na přebarvení modrých čar přišla Aliance za různorodost v hokeji, v níž je devět současných a bývalých černošských hráčů NHL. Jde o reakci na údajné policejní násilí na černoších v USA.

V Americe může vést jakýkoliv – byť rozumný - nesouhlas s mnohdy šílenými požadavky rasových, genderových, ekologických či jiných právě módních aktivistů nezřídka ke společenskému či profesnímu vyloučení. Nikdo proto zatím neřekl členům Aliance, že jim hráblo a přebarvování čar na hřišti je opičárna, která nic neřeší. Pochybnosti se omezily na nesmělá upozornění, že na černé čáře by nebyl zřetelně vidět černý puk, což by komplikovalo posuzování ofsajdů.

Je ale otázka, jestli by taková drobnost měla bojovníky za lepší společnost zastavit. Není naopak na zváženou, jestli by se neměla změnit i barva puku? Hokejisté jsou chlapi jako hory a všichni tlučou holemi do toho malého černého chudáka! Vždyť je to jasný symbol rasového útlaku černochů. Puk by měl být nově bílý! A kluziště černé, proč troškařit s přebarvením čar.

Než by se ale snad někdo touto myšlenkou inspiroval, doporučuju zvážit i další okolnosti. Pokud by byl led černý, mohla by záhy přijít Aliance za různorodost v hokeji se stížností, že teď se po černém každý vozí. A že nově obarvené kluziště je skrytým symbolem, že „černej má bejt studenej“. Možná by tedy bylo nejlepší udělat pár myšlenkových kroků vzad a na přebarvování ledu zapomenout. A to včetně změny modrých čar.