Je třeba zakázat šachy i střelbu do černého terče

Je třeba zakázat šachy i střelbu do černého terče Zdroj: Internet

Stop rasismu! Proč mají v šachách začínat pořád jen bílí? A proč střílet do černého?

OSN přišla před pár dny s tím, že postavení žen ve světě se zlepší, omezí-li se používání slov majících v angličtině v kořeni man/muž. Zástupkyně českého ombudsmana vydala příručku, podle níž postiženým pomůže, budeme-li místo slepecký pes říkat vodící pes a slovo invalida nahradíme výrazem člověk s postižením. Sláva! V tom případě přinášíme několik stejně zásadních návrhů, jak ve světě definitivně zatočit s rasismem.

Začněme třeba královskou hrou, kterou jsou už po staletí šachy. To, že podle pravidel jsou bílí vždy první na tahu, je naprosto nepřístojné! Co tedy, aby černí táhli jako první? Ne, ne, to by mohlo vyvolat podobné nepokoje, jaké teď vidíme v Americe. Už jen slovní spojení „aby černí táhli“ by si bez ohledu na souvislosti zasloužilo vyrabovat pár obchodů. Facebook by navíc pravidla s takovým výrazem zablokoval a internetoví elfové by vás rozcupovali.

A navíc, rasismus je v šachách zakořeněn mnohem hlouběji – to, že proti sobě hrají černí a bílí, přece zjevně podporuje nepřijatelné rozdělení lidí podle barvy pleti a staví je automaticky do nepřátelské pozice. Takže zrušit šachy.

Pokračujme mezi střelce. Pokud někdo vlastní střelnou zbraň, je automaticky podezřelý – historicky měl vždy pušku bílý otrokář, aby mohl týrat černé chudáky. Je proto správné, že pokroková Evropská unie dělá vše proto, aby majitele zbraní co nejvíce šikanovala a komplikovala jim život. Opět to ale nestačí – je nutné kategoricky a pod hrozbou sankcí zakázat terče, kde je cílem trefa do černého! A stejně tak je třeba rozhodně se postavit proti používání tohoto výrazu v běžném jazyce – nařízením vlády se napříště bude používat výhradně „trefit hřebíček na hlavičku“. I když půjde o trefu do černého.

Z analogických důvodů je vhodné zakázat a pokutovat používání obratů s negativními konotacemi, jako jsou černá stavba, černé svědomí, černá ovce, černá magie, černokněžník a Černobyl. Postižen by měl být rovněž každý, kdo by nadále šířil pověru, že černá kočka přes cestu nosí smůlu.

Realizace výše uvedených návrhů má ovšem svá rizika. Plynou z ideového ukotvení těch, kdo se podobnými zásadními kroky na cestě k lepšímu světu takřka výhradně zabývají. Jak se jednou rozjedou, může se stát, že si budou chtít přihřát svoji vlastní polívčičku. A pak bychom se nejspíš co nevidět dočkali, že zakáží třeba i negativně zabarvené výrazy jako levota, levárna a levý jak turecká šavle. Je vlastně s podivem, že s tím žádní zástupci moderní levice ještě nepřišli. Ale co není, může být – třeba už brzy budeme levačce, která je u většiny lidí tou méně šikovnou rukou, říkat v rámci politicky korektní mluvy „druhá pravá“. Nebo naopak pravačce "lepší levá"?