V malé míře se protesty přenesly i do Prahy

V malé míře se protesty přenesly i do Prahy Zdroj: Zbyněk Pecák

KVÍZ: Víte, co skutečně chtějí údajní bojovníci proti rasismu a co je (zatím) i na ně příliš?

To, co se děje už déle než měsíc po smrti černošského kriminálníka George Floyda, který zemřel při zatýkání bílým policistou v americkém Minneapolisu, má už v mnoha případech rysy tragikomedie. Za boj proti rasismu jsou vydávány zcela bizarní požadavky. V následujícím krátkém kvízu si můžete otestovat, jestli jste ještě schopni poznat, co je realita a co absurdní nesmysl.

U každé otázky je správně vždy jen jedna varianta. Odpovědi najdete na konci kvízu. Vzhledem k tomu, jakým tempem se rozrůstá seznam šíleností vydávaných za oprávněné požadavky hnutí Black Lives Matter, nelze bohužel zaručit, že za pár hodin či dnů se doposud absurdní nesmysl může změnit v realitu.

Otázky

1) Hnutí Black Lives Matter sestavilo seznam 60 soch ve Velké Británii, které by chtělo odstranit, protože jsou podle něj rasistické a oslavují otrokářství. Pomníky které z následujících tří osobností aktivistům zatím nevadí?

  1. Královna Viktorie, symbol britského impéria, které za její vlády dosáhlo svého mocenského vrcholu a stalo se vedoucí politickou, vojenskou a hospodářskou silou tehdejšího světa.
  2. Admirál Horatio Nelson, který v bitvě u Trafalgaru zachránil Brity před invazí Napoleona.
  3. James Cook, jeden z nejvýznamnějších objevitelů a výzkumníků, jehož plavby a práce výrazně posunuly znalosti lidstva o Zemi.

2) Revize postojů části veřejnosti se nevyhýbá ani umělecké sféře. Kdo byl ještě nedávno nespornou ikonou, může se teď stát přes noc vyvrhelem. Víte, která z následujících hvězd se už dnešním reformátorům znelíbila?

  1. Představitelé hnutí Black Lives Matter požadují, aby byla z chodníku slávy odstraněna hvězda Michaela Jacksona. Jeho snahu o zesvětlení pokožky považují za urážku všech afroameričanů.
  2. Demokraté z Orange County ve státě Kalifornie žádají, aby letiště pojmenované po herci Johnu Waynovi dostalo nové jméno a současně se strhla jeho socha. Herec před padesáti lety v jednom rozhovoru pronesl nevhodné poznámky na adresu černošské menšiny v USA.
  3. Afroameričtí členové Americké astronomické učené společnosti požadují, aby bylo zrušeno pojmenování jednoho z kráterů na odvrácené straně měsíce po spisovateli Julesu Vernovi. Verne podle nich ve svých dílech zobrazoval černochy výhradně v podřadných a služebných rolích.

3) Odpor proti vyzdvihování bílé barvy zasáhl i výrobce drogérie. Jedna z popsaných událostí se už skutečně stala. Poznáte, která?

  1. V reakci na sílící kritiku na sociálních sítí oznámil francouzský výrobce kosmetiky L'Oréal, že přestane uvádět na obalech svých pleťových přípravků výrazy odkazující na bílou barvu, jako je bělicí nebo světlý.
  2. Euroatlantický institut pro rasovou rovnost v Kodani vydal důrazné doporučení všem výrobcům zubních past a provozovatelům dentálních klinik, aby přestali propagovat bělení zubů.
  3. Výrobce pracího prášku Weißer Riese (Bílý obr) v reakci na protesty stáhl tento výrobek z trhu – aktivisté považovali jeho prodej za necitlivý vzhledem k vraždě George Floyda, jemuž přátelé přezdívali Něžný obr.

4) Aktivistům vadí nejen sochy některých historických osobností, ale i některá vyznamenání, která jsou podle nich pro nebělošskou populaci urážlivá. Víte, kterého z následujících řádů se tyto protesty týkají?

  1. Francouzský Řád čestné legie (jeho zakladatel Napoleon Bonaparte měl rasové předsudky a uplatňoval je při své koloniální politice).
  2. Český Řád bílého lva (už z názvu je patrné nevhodné vyzdvihování bílé rasy jako čehosi hodnotnějšího, nadřazeného).
  3. Britský Řád svatého Michala a svatého Jiří (archanděl Michael stojí na krku ďábla, což podle odpůrců připomíná nedávnou vraždu George Floyda).

5) Kvůli údajnému rasismu došlo už také na hymnu jedné ze zemí, v nichž probíhají protesty odstartované smrtí George Floyda. Víte, která hymna aktivisty popuzuje?

  1. Problémem je britská hymna, v jejíž šesté sloce se vzpomíná maršál George Wade, který v tzv. Válce o španělské dědictví upevňoval vládu Británie nad koloniemi. V současné době se nicméně hymna zkracuje na první tři sloky.
  2. Nahnuté to má hymna USA. Podle aktivistů je plná zakořeněného odkazu otroctví a bílé nadvlády v Americe.
  3. Málokdo by tušil, že narazit může zrovna francouzská Marseillaisa, ale v zemi plné přistěhovalců vyvolává pobouření pasáž textu „Zástupy cizinců budou určovat zákony v našich domech?“.

Odpovědi

1) Správná odpověď je a. Těžko říct, jestli si aktivisté na tak významný symbol Británie zatím netroufli, jestli jim královna Viktorie jako symbol koloniálního období skutečně nevadí, nebo zda na ni jen zapomněli. Každopádně admirál Nelson i James Cook na seznamu nepohodlných nechybí.

2) Správná odpověď je b. Představitelé Demokratické strany okresu Orange County schválili usnesení, v němž odsoudili Waynovy „rasistické a bigotní výroky“ pro časopis Playboy v roce 1971. Zároveň požádali radu okresu, aby se odstranila Waynova socha a přejmenovalo Letiště Johna Wayna na původní název Letiště Orange County.

3) Správná odpověď je a. L'Oréal svůj krok oznámil minulý týden poté, co totéž učinila britsko-nizozemská společnost Unilever. Ta si vysloužila kritiku především za svou značku Fair & Lovely (Světlé a půvabné).

4) Správná odpověď je c. Jde o medaili, kterou královna uděluje velvyslancům a diplomatům za významnou službu vlasti. Je na ní skutečně zobrazen archanděl Michael stojící na krku ďábla. Ředitel neziskové národní organizace Operace černý hlas Simon Woolley však argumentuje tím, že na výjevu je sice zobrazen archanděl Michael stojící na krku ďábla, ten ale nemá žádné rohy ani ocas, a tak vypadá jako černošský muž. 

5) Správná odpověď je b. Scott Key, který text hymny USA napsal, vlastnil podle některých verzí otroky, a ve třetí sloce se o nich dokonce hovoří. „Hymna je prolezlá násilím. Key se narodil do bohaté rodiny, která vlastnila otroky,“ uvedl aktivista Kevin Powell.