Exministr zdravotnictví Němeček: Nákaza se šíří, vláda se plácá v chaosu a nezvládá. Na podzim nás čeká jízda!

Zvládli jsme to nejlíp v Evropě! Všichni se od nás učí! Pamatujete si ještě, jak se před několika málo týdny vychloubal český premiér a dával rady všem okolo, jak se má bojovat s covidem? A jak to hlavně on a jeho vládla skvěle zvládli? Také jsme se od něj mohli dozvědět, že už příště žádná plošná opatření a žádné tupé zákazy, které by totálně ochromily ekonomiku, nebudou. Rozjíždíme přece tu „chytrou karanténu“ a díky ní lokální nákazy a ohniska ihned zajistíme a izolujeme. Tak to aspoň do nás hustila jeho marketingová mašinérie.

A jaká je realita dnes? Covidová nákaza nám plošně narůstá v mnoha regionech, začíná se dostávat mezi nejohroženější populaci. Čísla za celou republiku trhají každým dnem nové rekordy a začínáme na tom být suverénně nejhůř z celého regionu. Ještěže nám sousední státy neradí, jak to máme správně dělat, jako to má ve zvyku náš premiér.

A pan ministr zdravotnictví nás už delší dobu ujišťoval, že je vše pod kontrolou , situace je dobrá, nemáme se čeho bát a plošné zákazy nehrozí. Až ve čtvrtek na mimořádné tiskovce ty plošné zákazy zase oznámil. Pravda, v poněkud zmatené a nedostatečné podobě, logiku a zdravý rozum v tom raději nehledejme. Ale nebojte. Tahle poněkud zoufalá improvizace bude mít ještě pokračování.

Nemohu si odpustit malou poznámku k tomu, kterak ta tragikomedie začala. V mém Moravskoslezském kraji. Stát zde tak dlouho včas odmítal i přes naléhání odborářů a veřejnosti i varovný příklad ze sousedního Polska uzavřít státní (!) doly, až se nákaza začala masově šířit v lidnatém okrese Karviná. A z něj pak do zbytku kraje. Systém zjevně nefungoval, dohledávání a testování kontaktů nakažených trvalo běžně i týden. Hygienici to zkrátka při těch počtech nebyli schopni zvládat a ministerstvo jim nepomohlo a pak to na ně hodilo. Jak je u nás dobrým zvykem. Tady se poprvé ukázalo, že „chytrá karanténa“ je chimérou, která nikdy neexistovala. Bohužel hygiena nebyla dostatečně personálně posílená ani na běžné trasování. Na to nikdo ze zodpovědných politiků zkrátka nemyslel. Výsledkem je nekontrolované šíření nákazy celou zemí a v Evropě se rozšiřuje počet států, které nás považují za rizikové.

Chtít po někom v této vládě vyvozovat politickou zodpovědnost je asi už zbytečné. Ona se už nevyvozuje ani tehdy, když takřka každý druhý den vykolejí vlak. Zvykli jsme si. V téhle situaci je ale třeba se obávat, co bude na podzim. Jak zmatečně zareagují naši vládní činitelé na příchod sezónních viróz, které mají stejný klinický obraz jako covid? Ani náhodou nečekejme , že by měl někdo na ministerstvu zdravotnictví připraven plán, jak budeme v různých variantách reagovat. Toho se opravdu nedočkáme.

Čeká nás opět spoustu narychlo svolávaných tiskových konferencí a improvizovaných opatření, aby měla veřejnost pocit, že je vláda „ v akci“. Jenom doufám, že zase nezavřeme celou ekonomiku. Ale držte si klobouky, pojedeme z kopce.