Koronavirus ve Švédsku: Švédsko neomezilo pohyb lidí, nechalo otevřené školy, obchody a restaurace.

Koronavirus ve Švédsku: Švédsko neomezilo pohyb lidí, nechalo otevřené školy, obchody a restaurace. Zdroj: Reuters

Švédsko jako jedna z mála zemí nepřistoupilo k tvrdým opatřením.
Švédsko jako jedna z mála zemí nepřistoupilo k tvrdým opatřením.
Švédsko jako jedna z mála zemí nepřistoupilo k tvrdým opatřením.
Ve Švédsku to skoro vypadá, jako kdyby žádná pandemie nebyla. Restaurace praskají ve všech, všude plno lidí.
Ve Švédsku to skoro vypadá, jako kdyby žádná pandemie nebyla. Restaurace praskají ve všech, všude plno lidí.
8
Fotogalerie

Švédská ekonomika padá, i když vláda zemi kvůli koronaviru neuzavřela

Švédská ekonomika podle predikce švédské národní banky poklesne letos o 10 %, podobně jako ekonomiky zemí, kde politici v dubnu a květnu zastavili obchodní život v rámci karanténních opatření. Důvodem je propojenost se zbytkem Evropy i dobrovolná „seberestrikce“ obyvatel.

Zatímco většina evropských zemí, včetně České republiky či Německa, uzavřela ve druhém čtvrtletí maloobchod vyjma základních potřeb a zakázala konání koncertů, sportovních utkání a školní výuky, švédská vláda k podobným restrikcím nepřistoupila. Ve výsledku v zemi, která má stejně jako Česká republika 10 milionů obyvatel, na covid-19 zemřelo přes 4 tisíce lidí. To je v přepočtu na obyvatele čtyřikrát více než v sousedním Dánsku a desetkrát víc než v sousedním Norsku a čtrnáctkrát více než u nás. 

Švédští politici nezablokovali ekonomiku, měli více zemřelých, ale mohli aspoň doufat, že je nepostihne takový hospodářský pokles jako země, které přistoupily k radikálním omezením.

Zatím se ale zdá, že hospodářský pokles bude ve Švédsku podobný jako jinde v Evropě. Evropská komise predikuje pro Švédsko letos pokles o 6,2 %, stejně jako pro Českou republiku a podobně jako pro Německo a Dánsko. Novější zpráva švédské národní banky předpokládá pro rok 2020 pokles dokonce 10 %.

Důvod poklesu švédské ekonomiky je dvojí. Jednak je země orientovaná na export a omezení prodejů jinde v Evropě limituje i domácí švédskou výrobu. Za druhé, i když restrikce nezavedla vláda, lidé omezili aktivity do značné míry dobrovolně.

Švédská ekonomika je provázaná se zbytkem světa a zejména Evropy. Výrobu např. zastavily automobilky Scania i Volvo, ačkoliv je k tomu žádné vládní opatření nenutilo. Nemohly zkrátka vyrábět, i když by chtěly, protože se jim nedostávalo potřebných dílů z dovozu a také se zastavil odbyt ve světě. Pokud Evropanům klesly příjmy a omezují nákupy, projeví se to poklesem zájmu i o švédské exporty.

Také je pravda, že Švédové z obav před šířením viru omezili návštěvy restaurací, i když je vláda žádným nařízením direktivně nezavřela. A týká se to i dalších podniků. Mnozí Švédi zkrátka dobrovolně zůstali doma, i když nemuseli. Lidé omezují v obavě z krize nákupy, i když je k tomu vláda nenutí.

Účty ještě nejsou uzavřeny. Ani pokud jde o počet zemřelých, ani pokud jde o dopad na ekonomiku. Švédsko si každopádně, podobně jako Česká republika pochvaluje relativně nízký státní dluh nesený z minulosti (narozdíl od zranitelnějších ekonomik jihu Evropy). I přes vysoké zadlužení letos nepřesáhne dluh Švédska nebezpečné meze.