Olof Palme s rodinou

Olof Palme s rodinou Zdroj: Profimedia

Olof Palme
Pamětní deska v místě atentátu na Olofa Palmeho
Hrob Olofa Palmeho
3
Fotogalerie

Ve Švédsku ukončili po 34 letech vyšetřování vraždy premiéra Olofa Palmeho. Hlavní podezřelý zemřel

Švédská prokuratura dnes oznámila, že ukončila vyšetřování dosud neobjasněné vraždy někdejšího švédského premiéra Olofa Palmeho z roku 1986. Důvodem je skutečnost, že hlavní podezřelý Stig Engström v roce 2000 zemřel. Sociálnědemokratický politik byl zastřelen v noci 28. února 1986, když šel ve Stockholmu společně s manželkou a synem z kina.

Éra Olofa Palmeho skončila náhle a nečekaně krátce před půlnocí 28. února 1986, když se s manželkou Liesbet vracel z návštěvy kina v samém středu Stockholmu. Dva výstřely z pistole Magnum, jež nikdy nebyla nalezena, přervaly život charismatického švédského politika. Dožil se 59 let. Zbabělý atentát způsobil šok ve švédské i světové veřejnosti. Ohromný policejní aparát zahájil pátrání po pachateli, který z místa činu zmizel jako duch. Vláda vypsala na dopadení pachatele odměnu padesáti miliónů švédských korun, v přepočtu přes 220 miliónů Kč. Ale ani vypsání této obrovské prémie nepřispělo ke zjištění pravdy.

Policie v následujících letech sledovala tisíce stop, prověřila více než 3000 podezřelých osob. Hypotézy o možných strůjcích atentátů byly velice různorodé. Postupně byli podezíráni švédští pravicoví extremisté, italská zednářská lóže P-2 a také irácký režim. Stín podezření padl na agenty několika tajných služeb, mimo jiné na KGB, CIA a na Jihoafričany, ale také na švédskou tajnou policii Säpo. Možných nepřátel měl Palme nemálo, o motivy k jeho odstranění nebyla nouze.

Dlouho byla v podezření radikálně levicová Strana kurdských pracujících (PKK). Hypotézu, že právě ona stála za atentátem, potvrdil v turecké vazbě bývalý šéf PKK Abdullah Öcalan a jeden z čelných velitelů, Semdin Sakik. Oba obviňovali z přípravy atentátu bývalou Öcalanovu ženu Kesire Yildirimovou, které Švédsko v osmdesátých letech odmítlo udělit povolení k pobytu. Od té doby je však tato žena nezvěstná, takže ji policie nemohla nikdy vyslechnout. Nejednou byla také diskutována hypotéza, že se mohlo jednat o čin jednotlivce-psychopata, prostého politických motivů. Proti této verzi ovšem mluví dokonale profesionální provedení atentátu, zdařilý únik pachatele a zahlazení všech stop. Takový perfekcionismus nasvědčuje spíše tomu, že v akci byli na slovo vzatí specialisté na "mokrou práci", jak se osobnímu teroru říká v Rusku. 

Grafický designér Engström byl jedním z lidí, o nichž se od začátku vědělo, že byl na místě činu. Policie ho opakovaně vyslýchala jako svědka a krátce ho považovala i za možného podezřelého. Švédský státní zástupce Krister Petersson, který vyšetřování převzal v roce 2017, uvedl, že Engström nenáviděl Palmeho a jeho politiku. "Jelikož zemřel, nemohu ho obvinit," prohlásil Petersson na dnešní napjatě očekávané tiskové konferenci.

Engströmovi se v případu přezdívá Skandia man, protože na scénu dorazil z nedaleké kanceláře pojišťovny Skandia, kde pracoval. Popis vraha prchajícího z místa činu, který poskytlo několik svědků, odpovídal Engströmovi.

Dnes byl tento případ uzavřen. Ani s odstupem 34 let tak nelze zodpovědět otázku, kdo zavraždil Olofa Palmeho a na čí rozkaz či objednávku byl hrůzný čin vykonán.