Prima CNN News - ilustrační snímek

Prima CNN News - ilustrační snímek Zdroj: Jakub Poláček / CNC / Profimedia

Může americká CNN, která se věnuje novinářskému džihádu, souznít s českou Primou? Jen těžko

Na hodnocení nového kanálu CNN Prima News bude ještě dost času, protože prosazení se na poli televizního zpravodajství je náročný běh na dlouho trať. Ovšem vážnou otázkou už teď je, zda lze propojit českou televizi s americkou stanicí, která je stále více levicovější, hýří liberálním aktivismem, prosazuje klimatický alarmismus, je vstřícná k migraci, vyhlásila boj prezidentovi Donaldu Trumpovi, otevřeně podporuje americkou Demokratickou stranu a místo objektivního zpravodajství se věnuje „novinářskému džihádu“. Dohromady to podle mě nepůjde.

Diváci i vedení CNN Prima News už od 3. května, kdy zahájila vysílání, zná odpověď na jednu zásadní otázku. Generální ředitel FTV Prima Marek Singer v rozhovoru pro web MediaGuru říkal, že jeho nový zpravodajský kanál bude cílit na průměrného a středně zaujatého diváka. Přesný opak je pravdou – cílí spíše na hodně zaujatého a nadprůměrného diváka. Nepovažuji to za špatné, naopak, ale Prima si musí vnitřně vyjasnit, pro koho vlastně v tomto případě vysílá. Jinak bude dál produkovat kočkopsa. Nemůže totiž u toho spoléhat na to, že mateřská CNN ji dodá zbraně na získání českého diváka. To se nepodaří. Prima musí jít vlastní cestou a od americké produkce by se měla držet hodně daleko.

CNN totiž už dávno není v mnoha směrech příkladem k následování. O nestrannosti se v jejím případě nedá vůbec hovořit, hýří aktivismem, který nemá s objektivním zpravodajstvím nic společného.

Jeden konkrétní příklad z posledních dnů. Amerikou otřásají nepokoje kvůli smrti Afroameričana George Floyda, na které se podle všeho podílel policista, který proti němu zasahoval, když Floyd předtím použil v obchodě padělané bankovky. V souvislosti s jeho smrtí se hovoří o nepřijatelném rasismu ze strany policie, méně o tom, že Floyd už v roce 2007 spáchal loupež se zbraní a v roce 2009 byl odsouzen na pět let vězení. CNN se přidala na stranu demonstrantů a v tom ji nezastavilo ani rabování protestujících v mnoha amerických městech. Při protestech byl také zadržen korespondent televize Omar Jimenéz a moderátorka CNN Brooke Baldwinová se dokonce při jednom z rozhovorů rozplakala (což nesvědčí o její profesionalitě a odstupu) a omlouvala se divákům, že „je bílá“. To vše ale mělo zcela nečekané vyústění. Rozběsněný dav zaútočil v Atlantě i na ústřední sídlo společnosti CNN a kdyby uvnitř budovy nezasáhla policie, zřejmě by ji vyraboval také. Od takové „angažovanosti“ CNN v ožehavém problému by se měla Prima držet na míle daleko. Což naštěstí udělala, ale ukazuje se, že spolupráce s CNN může být často více než problematická.

Na jedné straně se CNN Primě News otevírá nebývalý prostor pro přebírání originální příspěvků z celého světa a přístup k některým významným světovým osobnostem, ke kterým se například konkurenční ČT24 nedostane. To je jednoznačná výhoda. Zda na ni bude český divák masově reagovat, o tom už můžeme s úspěchem pochybovat. Třeba známá moderátorka a reportérka Christiane Amanpourová je označovaná CNN za jednu z vlajkových lodí stanice. Pořad Amanpour, který CNN Prima News přebírá, hýří nebývalým aktivismem moderátorky a je z něj zcela zjevné, na které straně novinářka stojí. Dívat se na to někdy nedá a Prima by měla zveřejnit sledovanost pořadu Amanpour. Dovolím si tvrdit, že u českého publika je mizivý. Pomalu uhasínající hvězda je akceptovatelná pro některé Američany, není to ale člověk, který přináší českému divákovi informace, které jsou pro něj zásadní.

Na spolupráci s významným zahraničním médiem vsadil i nový ekonomický týdeník Hrot. Ten přebírá texty známého časopisu The Economist. Materiály Economistu jsou sice někdy zajímavé, ale články samotných „Hroťáků“ jsou českému publiku samozřejmě daleko bližšía zajímavější. Navíc je dávno známou skutečností, že pokud se médium jako je The Economist věnuje nám blízkým věcem, třeba situaci v České republice, na Slovensku či Polsku, jsou materiály hodně ploché a občas i nepřesné. Je to pohled z velké dálky, který někdy nemá s realitou mnoho společného. To je a bude zjevně i problém CNN Prima News a některých pořadů, které přebírá z americké CNN.

Pro český mediální trh je přitom dobře, že CNN Prima News vznikla, některé její pořady mají poměrně vysokou úroveň a je také dobře, že máme konkurenci ČT24. Ovšem blízkost k americké CNN může být pro Primu spíše problematická a moc ji na sledovanosti a prestiži u českých diváků nepřinese.