Alena Schillerová - ilustrační snímek

Alena Schillerová - ilustrační snímek Zdroj: Úřad vlády ČR

Zrušení daně z nabytí nemovitosti: Dokonce i z ministryně financí občas vypadne podařený nápad. Ne, že ne

Doba je mimořádná, zažíváme něco, na co budeme patrně vzpomínat dlouhá desetiletí, tedy pokud to ve zdraví zvládneme a přežijeme. Člověk je skoro podezřelý, pokud pochválí nějaký vládní návrh, nicméně jako publicista se snažím měřit všem stejným metrem, tím se samozřejmě nijak nevyvinuji z určité míry subjektivity, která k tomuto řemeslu zákonitě patří.

K věci – přiznám se, že mne potěšil aktuální návrh z dílny ministerstva financí týkající se zrušení daně z nabytí nemovitosti. Pokládám jej za vhodný krok, který by mohl mj. rozhýbat zdejší realitní trh. Ale zejména jej pokládám za vysoce spravedlivý, jelikož snad konečně dojde k odstranění vysoce nemorální daně. Vysvětlím proč.

Hlavním etickým problémem zde je, že se vlastně zdaňuje podruhé. Jinými písmeny napsáno: hrajeme zde s kartou nemorálního zdanění již jednou státem o daň „podojených“ peněz. Zastánci daně z nabytí nemovitosti rádi říkají, vždyť jsou to pouhá čtyři procenta.

V případě čtyřmilionového bytu to ovšem činí nemalých stošedesát tisíc. Ale ono je to ještě v reálu více, pokud chcete mít sto šedesát tisíc korun čistého (abyste je mohli odevzdat státu jako převodně-nemovitostní berné), tak potřebujete cca dvě stě dvacet tisíc hrubého, samozřejmě konkrétní výše daně se liší poplatník od poplatníka (každý má mj. jiné odpočitatelné položky).

Připomeňme, že naše horní parlamentní komora chtěla uzákonit zrušení daně již na podzim loňského roku. Senát citované opatření tenkrát chtěl vložit do poslanecké novely, která osvobozuje od daně první prodej bytů v rodinných domech. Tehdy to neprošlo Poslaneckou sněmovnou – paradoxně zejména kvůli negativním hlasům vládního hnutí ANO. Doufejme, že nyní již tento vysoce rozumný a zejména spravedlivý návrh projde.

Závěr

Na závěr si dovolím připomenout, že k velkým zastáncům zrušení této nemravné daně patřil mimo jiných i dlouholetý senátor a následně i předseda Senátu Jaroslav Kubera. Bohužel, nedávno zesnulý. Mám za to, že zrušení této daně by pana Senátora (skutečně šlo o Senátora s velkým S, v tom nejlepším slova smyslu) Jaroslava Kuberu potěšilo. A vlastně nejen jeho, ale každého, kdo bude v nejbližších letech prodávat či kupovat byt či dům.

Autor je publicista a právník


Věř v nejlepší a připrav se na nejhorší aneb 3 scénáře, co bude s našimi penězi. Přečtěte si velký rozhovor s bývalým viceguvernérem ČNB Mojmírem Hamplem v novém tištěném Reflexu >>>

Reflex 14/2020Reflex 14/2020|Archív