Prezident Miloš Zeman - ilustrační snímek

Prezident Miloš Zeman - ilustrační snímek Zdroj: TV Prima

Naděje pro seniory: Dost místa a skvělá péče by pro ně byla na zámku v Lánech. A ten úžasný pan domácí

V některých domovech důchodců a dalších zařízeních, ve kterých je poskytována péče seniorům, řádí koronavirová nákaza. Nejohroženější skupinu obyvatel se vládě a úřadům bohužel přes všechny sliby (a chyby) nepodařilo ochránit. Existuje ale jedno zařízení, kde jsou na seniory skvěle připraveni, kde je dost místa a kde by byli tito lidé v bezpečí. Navíc by tam měli výborného kamaráda a rádce, což je ve vyšším věku vždy dobré. Je to zámek v Lánech, ve kterém přebývají od roku 1921 naši prezidenti.

Prezident republiky Miloš Zeman na rozdíl od mnoha hlav států po celém světě neburcuje národ, aby statečně vzdoroval koronaviru. Je v Lánech a většinou mlčí. Když 19. března vystoupil v komerční televizi s projevem, tak spíše děkoval Číně než českým občanům. Jeho vystoupení navíc nebylo žádným trhákem ve sledovanosti, jak by se dalo očekávat. Zeman lidi moc nezaujal. Projev vidělo milion diváků, zatímco seriál Slunečná, která za chvíli následoval, až 1,35 milionu lidí.

Zeman, který je sám v seniorském věku (je mu 75 let) a je dlouhodobě nemocný, se nevěnoval starým lidem ani ve vzpomínaném televizním projevu. Žádná slova povzbuzení, žádná účast, žádný apel k těm nejohroženějším, kterým vděčíme za naše životy i relativně spokojený a bohatý život. Prezident pouze v jedné větě ocenil aktivity dobrovolníků, kteří pomáhají důchodcům.

Přitom právě prezidentský zámek v Lánech by byl pro seniory ideálním místem, kde by mohli trávit zasloužený odpočinek. Je velký, má rozlehlý park, je dobře chráněný a současně dobře přístupný, má příhodné dispozice a zázemí. Byl by zde krásný prostor pro staré lidi.

Lány jako přežitek

Neexistuje totiž žádný důvod, aby prezidenti demokratické země pro svůj odpočinek potřebovali tak obrovský opulentní zámek. Stačila by moderní luxusní vila s větším pozemkem. Lány jsou přežitek, který odpovídá některým monarchistickým a vůdcovským sklonům Tomáše Garrigua Masaryka. Když sem Masaryk 11. srpna 1921 poprvé oficiálně jel, byla k tomu připravena dokonalá potěmkinovská propaganda. Prezident jel z Prahy zvláštním vlakem a tehdejší buštěhradská dráha nechala zřídit nově lánské nádraží, upravit trať, nádražní budovy, zvláštní komfortní čekárnu pro hlavu státu a nařídila, aby ode dne 1. srpna 1921 na venkovském lánském nádraží zastavovaly všechny rychlíky. Absurdní! Ale některé prvky velikášství přetrvaly dodnes.

Přitom se podívejme, jak by zámek v Lánech krásně mohl vyhovět novým nařízením Ministerstva zdravotnictví z 28. března, které platí pro všechny poskytovatele zdravotních služeb následné a dlouhodobé lůžkové péče, poskytovatele sociálních služeb v zařízení domovů pro osoby se zdravotním postižením, pro domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem a poskytovatele sociálních služeb poskytujícím odlehčovací služby v pobytové formě.

Mají vyčlenit prostory s lůžkovou kapacitou pro oddělení osob, jimž jsou v jejich zařízeních poskytovány zdravotní nebo sociální služby, u kterých se prokázalo onemocnění COVID-19, a to operativně podle potřeby vyvolané aktuální epidemiologickou situací, a zajistit, aby tyto prostory byly zřetelně označeny. V Lánech to jde.

Mají zajistit personální zabezpečení pro chod a poskytování služeb ve vymezeném prostoru podle předchozího bodu, a zajistit, aby zaměstnanci, kteří přicházejí do styku s osobami, kterým jsou v jejich zařízeních poskytovány služby a u kterých bylo prokázáno onemocnění COVID-19, nepřicházeli do kontaktu s jinými zaměstnanci a osobami pobývajícími v jejich zařízeních, pokud to personální zabezpečení daného poskytovatele umožňuje. V Lánech není problém, část je dávno plněna. Miloš Zeman tak v posledních týdnech už žije.

Mají pravidelně sledovat zdravotní stav osob, kterým jsou v jejich zařízeních poskytovány služby (zejména měřit tělesnou teplotu a sledovat příznaky respiračního onemocnění) a v případě podezření na onemocnění COVID-19 tyto osoby izolovat a ihned kontaktovat místně příslušný orgán ochrany veřejného zdraví. V Lánech možné a také ověřeno.

Mají stanovit hygienicko-epidemiologická opatření k zabránění šíření infekčního onemocnění COVID-19 uvnitř svých zařízení, a tato hygienicko-epidemiologická opatření aktualizovat v návaznosti na aktuální vývoj epidemiologické situace a podle doporučení Ministerstva zdravotnictví. V Lánech mají v tomto směru hotovo.

rotože pan prezident je navíc člověk velmi sečtělý, vtipný, moudrý, zkušený a chytrý, našli by senioři v Lánech také ideálního parťáka pro svůj pobyt. A pan prezident by konečně nějak pomohl lidem, kteří to nejvíce potřebují.


Věř v nejlepší a připrav se na nejhorší aneb 3 scénáře, co bude s našimi penězi. Přečtěte si velký rozhovor s bývalým viceguvernérem ČNB Mojmírem Hamplem v novém tištěném Reflexu >>>

Reflex 14/2020Reflex 14/2020|Archív