Video placeholde

Mladí Švédi prskají na důchodce v rámci „koronavirové výzvy“

Úřady ve švédské obci Eslöv varovali obyvatele, že se mládež baví tím, že kašle, kýchá a prská na staré lidi v rámci „koronavirové výzvy“, která se šíří na sociálních sítích.

Po té, co se objevilo několik příkladů této nehygienické zábavy vůči starším osobám, vyzvaly úřady rodiče, aby s dětmi „promluvili.“. Švédsko na rozdíl od jiných států nezavedlo přísné restrikce omezení pohybu či provozu obchodů. Nicméně vysoké a střední školy jsou uzavřené a znuděná mládež se tak pokouší najít si nějakou zábavu. V tomto případě na úkor starších spoluobčanů.

“Někteří naši starší spoluobčané čelili ostentativně kašlajícím a kýchajícím mladíkům na ulicích a v obchodech. Promluvte se svými dětmi a hlavně zakročte, pokud uvidíte někoho takto provokovat a bezohledně se chovat“, napsali představitelé radnice městečka Eslöv na Facebook.

Mnoho lidí na webu komentovalo toto chování jako „nechutné“ a „naprosto šílené,“ zatímco jiní obvinili radnici z šíření fake news s tím, že výraz „mládež“ je jen kódové slovo pro něco docela jiného, pro migranty.

Vedoucí úřadu v Eslöv Ingrid Westerlund švédskému rozhlasu řekla: “Dozvěděli jsme se, že se starší občané necítí bezpečni. Mladí lidé kolem nich kašlou a vykřikují „koronavir,“ a pak utíkají pryč a smějí se.

Mezitím dvojice mladých migrantů z městečka Eskilstuna vystupující pod youtoubovým účtem „Alpha & Ali” zveřejnili před několika dny video, ve kterém se přibližují k náhodně vybraným lidem, předstírají kašel a volají, že mají koronavirus.

K úternímu ránu Švédsko zaznamenalo 4 028 případů nákazy koronavirem a 146 mrtvých.

Švédsko není jedinou zemí, kde se šíří hecy (pranky) s tématem koronaviru. Irská policie zatkla několik lidí, kteří se dopustili plivání na spoluobčany. Ministr zdravotnictví Simon Harris to popsal jako „nechutné“ a „ubohé“ chování.


Věř v nejlepší a připrav se na nejhorší aneb 3 scénáře, co bude s našimi penězi. Přečtěte si velký rozhovor s bývalým viceguvernérem ČNB Mojmírem Hamplem v novém tištěném Reflexu >>>

Reflex 14/2020Reflex 14/2020|Archív