Eman Ghalebová a její roušky pro seniory

Eman Ghalebová a její roušky pro seniory Zdroj: Facebook

Koronavirus mezi muslimy: Pro někoho voják Alláha, který zabijí nepřátele, jinde šijí roušky

Kam může vést náboženský fanatismus v době krize, ukazuje případ muslimského duchovního Jamila al-Mutawy z palestinského pásma Gazy, který minulý týden v pátek během náboženského kázání oslavoval koronavirus jako vojáka Alláha, který postihuje nepřátele muslimů, ale muslimy nechává na pokoji. Naopak české muslimky si nebezpečí koronaviru uvědomují a zapojily se do kampaně „šijte roušku“.

„(Alláh) poslal jen jednoho vojáka, (koronavirus). Co by se stalo, kdyby jich poslal jako koronavirus 50? Poslal jen jednoho vojáka a zasáhl všech 50 (amerických) států. Před hodinou říkali v televizi, že v Kalifornii ... očekávají, že 58 % Kalifornie bude nakaženo během dvou měsíců. Mluví o 25 milionech infikovaných lidí v pouhém jednom z 50 států. Buď Alláh pochválen. Podívejte se, jak někoho, kdo se postaví proti mešitě Al-Aqsa, vojáci Alláha roztříští na kousíčky.“ … „Bratři, je koronavirus skutečný? Ano. Je koronavirus škodlivý? Ano. Může koronavirus zabíjet? Ano. Jsou lidé infikováni koronavirem? Buď Alláh pochválen! Čísla v Itálii: včera 450 obětí. Každých 8 minut zde dojde k oběti. V Íránu každých 8 minut dojde k oběti. Čína je na druhém místě za Itálií s 3 300 oběťmi. Co se to děje? Buď Alláh pochválen! Toto je velikost Alláha,“ kázal al-Mutawa v přeplněné mešitě.

Jen krátce po tomto oslavném kázání na koronavirus byly potvrzeny první případy této nemoci v pásmu Gazy a islamistická vláda začala přijímat přísná opatření proti šíření koronaviru. Zdá se totiž, že vládnoucí islamisté nesdílejí nadšení duchovního z koronaviru, a naopak po vzoru „nepřátel Alláha“ se viru dost bojí.

To, jak se muslimové stavějí k situaci s epidemií koronaviru, nejspíše dosti určuje i úroveň jejich vzdělání a společenské prostředí, v němž žijí. Zatímco v muslimských zemích, v kterých mají různé formy totality, byl virus vesměs spíše podceněn a dlouho ignorován, například v Iránu, tak naopak muslimové v České republice se okamžitě podřídili nařízením české vlády a učinili radikální kroky, zrušili nejen páteční modlitby, ale i denní společné modlitby a mešity uzavřeli do odvolání. Možná to souvisí i s tím, že mezi aktivními lidmi kolem mešit je spousta lékařů a ti chápou rizika koronavirové nemoci.

„Vzhledem k vývoji situace s virem covid-19 v Evropě a s ohledem na nařízení vlády ČR ze dne 10. 3. 2020 oznamujeme dočasné zrušení pátečních bohoslužeb počínaje od pátku 13. 3. 2020 do odvolání. Prosíme všechny, aby dodržovali doporučení orgánů veřejné správy a ministerstva zdravotnictví k prevenci šíření covid-19,“ oznámilo Ústředí muslimských obcí ve zprávě určené českým muslimům.

V Teplicích dokonce mladé muslimky po vzoru českých Vietnamců začaly šít roušky a šly je rozdávat potřebným lidem (hlavně důchodcům) před teplický Kaufland, jak o tom referuje známá tvář české muslimské komunity a teplická muslimka Eman Ghalebová na svém facebookovém profilu. V Čechách je také spousta lékařů-muslimů, kteří se starají o nemocné české lidi, například pan doktor Mohamemmed Ghaleb či pan doktor Mohamed Wasel.