Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Bohumil Pečinka: Po výbuchu koronaviru aneb Vítejte ve světě, kde včera znamená zítra

Bývalý režim nás strašil důsledky použití neutronové bomby. Měla po ní zůstat nedotčená města bez lidí. V dobových kresbách se mezi moderními domy potulovali dezorientovaní lidé v rouškách, tahající za sebou kárky s harampádím. To je základní pocit dneška – náš svět odešel.

Pondělí ráno, cesta do práce. Po povodních v roce 2002 se z ušmudlaných pražských Holešovic stala čtvrť, kde se staré fabriky přes noc přeměnily v moderní kancelářské prostory pro tisíce lidí. Všude kolem vznikly desítky kaváren a obchodů, mezi nimiž korzovalo více lidí než na Václaváku. Dnes je až na Billu a Albert všechno zavřené. Po ulicích sem tam přejede auto nebo z dálky slyšíte klepat holí seniora. To není město, ale maketa města. Skutečný život je dnes zatlačen do bytů a domů. Jaký je?

Home office

Nemine den, aby někdo v médiích neblahořečil home office. Pro novináře to znamená chodit dlouhé túry po bytě s plackou u ucha. Zvlášť když o víkendu připravujete pro pondělní uzávěrku tištěného Reflexu devítistranu s texty od šestnácti autorů, jednoho karikaturisty a fotografa. Je to takové fešácké vězení, odehrávající se v rytmu mobil, mail, mobil, mail, mobil, mobil.

Ještěže se v omezeném okruhu orouškovaných osob scházíme na dopolední redakční porady. Na patře, kde běžně sedí kolem sedmdesáti lidí z vydavatelství, se dnes krčí pět šest odvážlivců.

Home office je možná dobrý pro jistý typ úředníků. Práce novináře bez schůzek, osobních setkání a porad je malá profesní smrt. Navíc od roku 2003, kdy ministr vnitra Gross dal policii bianko šek na odposlechy, vám do telefonu nikdo nic podstatného neřekne. Home office je kastrace jedné profese v přímém přenosu, a nejen jí.

Co se vrací, jsou hodinové telefonáty a obří maily, kde lidé sdělují svou zkušenost se životem ve „světě po výbuchu“. Do toho vám pípá mobil se záplavou fórů, memů, koláží a videí. Exploze humoru je odvrácenou stranou ponuré reality. Ještě měsíc karantény a vyrostou tajné bary jako v éře americké prohibice před sto lety.

Vládní vlnka?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!