Aplikace Gastromapa je uživatelsky přívětivá, jednoduchá a obsažná, zatím je v ní na 800 podniků

Aplikace Gastromapa je uživatelsky přívětivá, jednoduchá a obsažná, zatím je v ní na 800 podniků Zdroj: Archív

Užitečná a skvělá „GastroMappka“ aneb aplikace, na kterou jsme dlouho čekali

Tohle už jsme dlouho potřebovali. Jednoduchou a přehlednou aplikaci, která vás spolehlivě dovede na místa, kde si můžete dát fajn oběd, skvělou kávu nebo luxusní večeři. Přesně taková je aplikace Gastromapa, za níž stojí Lukáš Hejlík. Kdysi hlavně herec, dnes především gastronomický nadšenec a stále ještě také herec, člověk s nevyčerpatelnou energií a jediné živoucí perpetuum mobile, které znám.

Hned po spuštění prodeje se Gastromapa stala druhou nejprodávanější aplikací, předstihl ji jen Minecraft. Ano, tak velký je u nás hlad. Hlad po informacích, kde se dobře najíst. Je to logické, restaurace a kavárny se líhnou geometrickou řadou a zorientovat se v nich chce spoustu času, odvahy, ale i peněz. Není nic snazšího, než když tuhle špinavou práci udělá někdo za vás a ušetří vám nejen čas, ale i zklamání. A kdo jiný by se na to hodil než hladový herec.

Do všech koutů naší vlasti

Lukáš Hejlík se svým projektem scénického čtení LiStOVáNí objede mnohokrát za rok celou republiku. Hraní ve školách a v knihovnách ho zavane doslova do všech koutů naší vlasti, a přestože na něj leckde čekají pochoutky z místních školních jídelen nebo pečlivě naaranžované chlebíčky, rád obráží místní podniky, aby zjistil, jak se kde vaří. Dělá to už pět let. A velmi poctivě. Díky tomu může mít jeho aplikace na 800 položek. A každý den přibude další podnik. Možná se může zdát, že podobných „služeb“ už je bezpočet, ale zkuste je skutečně prakticky využít.

„O Velikonocích 2013 jsem byl s manželkou Veronikou v Jeseníkách. Nevěděli jsme, kam zajít na jídlo, dali jsme na billboard, který zval na zážitek. Uživatelské hodnocení na Googlu, Facebooku i TripAdvisoru také nebylo špatné, ale realita byla docela jiná,“ vzpomíná Lukáš na okamžik, kdy mu došlo, že Gastromapa může mít smysl. Zatímco zmiňované služby stojí na hodnocení řady uživatelů, Gastromapa je dílem jediného muže. Paradoxně může tento velmi subjektivní projekt přinést značnou objektivitu: Lukáš si nedělá ambice na odborné hodnocení, prostě zaznamená, co si dal, jak mu chutnalo, jaký měl z podniku dojem… K tomu pár užitečných faktických informací, odkaz na webovky, otvíračka, telefon. Je to asi, jako když sledujete glosy svého oblíbeného politického komentátora nebo recenze oblíbeného kritika – znáte jeho vkus, jeho nároky, víte, na čem bazíruje, tušíte, na čem se shodnete a na čem ne. Vcelku jednoduchá matematika, která může být velmi přínosná.

Aby to nedopadlo jako parlamentní volby

Spousta majitelů restaurací vám potvrdí stejnou zkušenost: od hodnocení na Facebooku nebo TripAdvisoru si slibovali užitečnou zpětnou vazbu, která jim pomůže odhalit slabá místa a zlepšit služby, v řadě případů se to ale zvrhlo v šikanu restaurací frustrovanými hosty nebo ve vyřizování účtů mezi konkurenčními podniky. Proto také v Gastromapě nedostane prostor hlas lidu v komentářích. „Čím větší je vzorek respondentů, tím víc výsledek dopadá jako volby do Parlamentu,“ míní Lukáš.

Zatím tu najdete restaurace, bistra a kavárny, postupně přibudou pivovary, bary, cukrárny. Už aktuálních 800 podniků je pozoruhodné množství. Appka automaticky generuje podniky v místě, kde se právě nacházíte, ale můžete si podle ní naplánovat gastrovýlet kamkoli po republice. A v květnu už na tenhle výlet budete moci vyrazit s knižní verzí Gastromapy v ruce. Jak říkám, perpetuum mobile.


Recept: Lukášovo dýňové risotto

Tohle je signature food Lukáše Hejlíka, kterým se prezentoval mimo jiné v kuchařce Gastrokroužku.

Jednu větší dýni Hokkaidó vydrhněte, rozkrojte, vydlabejte a nakrájejte na kostky asi 2x2 cm. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, pomasírujte olivovým olejem a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 40 minut. Mezi tím nasekejte nadrobno tři šalotky a snítku rozmarýnu, nastrouhejte 200 g parmazánu a dejte ohřát jeden litr drůbežího vývaru. Upečenou dýni rozmixujte na pyré, hrst dýňových kostek si nechte na ozdobu. V širším hrnci rozpusťte dvě lžíce másla a nechte zesklovatět šalotku. Přisypte 500 g rýže Arborio, zprudka restujte asi tři minuty a zalijte 300 ml bílého vína. Jakmile se odpaří alkohol, zalijte rýži vývarem tak, aby byla akorát ponořená, osolte, opepřete, vmíchejte dýňové pyré a vařte 15 minut. Průběžně míchejte a dolévejte vývar. Jakmile je rýže už skoro hotová (měla by být na skus), přidejte asi 200 g másla a nastrouhaný parmazán, dobře promíchejte a nechte alespoň dvě minuty zakryté odpočinout.