Video placeholde
Reflex Charisma je snad ještě dokonalejší než původní slavný koktejl Roman Uhlíře, autora našeho koktejlu a vítěze mnoha mezinárodních soutěží
Reflex Charisma je snad ještě dokonalejší než původní slavný koktejl Roman Uhlíře, autora našeho koktejlu a vítěze mnoha mezinárodních soutěží
Reflex Charisma
Reflex Charisma
Reflex Charisma
11
Fotogalerie

Reflex Charisma: Vymysleli jsme pro vás zcela unikátní nový koktejl, který připomíná Reflex

Rudý jako krev a jako pravé reflexovské X. Je sladký i hořký. Ostrý? Jistě. Tak akorát. Divoký, nekorektní, plný svobody, lehkosti a zároveň silný. Snadný na výrobu, ale rozhodně ne fádní, právě naopak. A abychom nezapomněli: v základu tohoto charismatického koktejlu je troška zelené z našeho Raoula…

Je nepochopitelné, že až dosud Reflex neměl svůj vlastní koktejl. Takový, který by vystihoval vše, co Reflex je, a zároveň (si) jej mohl kdokoliv namíchat doma nebo objednat v každém lepším baru.

Když jsme přemýšleli, koho tím kruciálním úkolem pověřit, volba byla jasná – vítěz mnoha mezinárodních soutěží Roman Uhlíř má totiž kromě schopnosti vytvářet nové koktejly, jež se vzápětí stávají stálicemi nápojových lístků, taky pod palcem mimo jiné i vyhlášený bar Cloud 9 v pražském hotelu Hilton, odkud lze okem dohlédnout právě k nám do redakce.

Charismatický Reflex

Roman Uhlíř byl okamžitě nadšený a odpověděl jednoznačně: „Pro Reflex může být základem jedině charisma.“

Koktejl Charisma je Romanův výtvor a jeho historie sahá až do roku 1999, od té doby se stal legendou. S jeho pitím je spojen i takzvaný tasting ritual, tedy ri­tuál ochutnávání.

Když jsem chtěla Romanovi vysvětlit, co a kdo je Reflex, aby se mu líp vymýšlelo, přerušil mě mávnutím ruky: „Mně je to jasný. Jak jsem řekl. Charisma. Reflex je nejcharismatičtější časopis, co znám a který si lze představit. A protože jde o Reflex, dodáme tomu ještě hravost, lehkost, divokost a proměnlivost šampaňským.“

Druhý den už hlásil – poté, co poctivě míchal a pil a míchal a pil –, že Reflex Charisma je snad ještě dokonalejší než jeho původní slavný koktejl.

Následující den jsme ochutnali i my a dali mu za pravdu.

Když jsem pak kolegům v redakci, kteří nemohli být s námi u zrodu osobně přítomni, řekla, že koktejlu neodolala ani naše fotografka Thao, která vůbec alkohol nepije, bylo jasné, že se to povedlo.

Rituál chutí

„Zavřete oči a přivoňte si. Pak ochutnejte a poválejte po ­patře. Vychutnejte si nyní ty základní chutě – sladkou, hořkou a pálivou,“ říká Roman a podává nám koktejl.

„Teď objeďte okraj sklenice nakrojenou chilli papričkou, znovu přivoňte a napijte se,“ pokračuje a pak už se jen s úsměvem dívá na naše reakce plné překvapení.

„Je to tak, zase je tam jiná chuť,“ dává nám za pravdu.

Na řadu přichází jahoda – děláme s ní to co s chilli, objedeme jí okraj sklenice a napijeme se.

„To není možný,“ kroutí hlavou kolega Petr Vagner nad tím, že koktejl zase chutná trochu jinak, vystoupily nové chutě.

„Kombinace chilli a jahody působí jako afrodiziakum, a čím víc pijete a objíždíte jimi sklenici, tím je to silnější,“ pokračuje Roman Uhlíř.

A aby maximálně vystoupily síla a ostrost v nápoji ukryté, doporučuje rozhodně také do chilli papričky kousnout.

„Ale hned nepolykejte, nechte ji v ústech a napijte se… To je, co? Až teď polkněte,“ směje se a dodává, že pokud by byla pálivost pro někoho už nepříjemná, nebo dokonce nesnesitelná, je na místě rozkousat list bazalky a znovu upít koktejlu.

Rozhodně se nedoporučuje zapíjet vodou, ta totiž pálení jen umocní.

Kdo jednou ochutná...

„Někdo se vrátí k jahodě, jiný zůstane u jahody s bazalkou a někdo půjde pokaždé až do chilli. Protože Reflex Charisma je cokoliv, jen ne nudný koktejl. Každý si ho může vychutnat podle sebe a své nátury. Ale garantuju, že kdo ochutná jednou, bude chtít další. Tak je to přece i s Reflexem, ne?“ míchá Roman Uhlíř další várku.

Budeme rádi, když nám po silvestru dáte vědět, jestli měl pravdu a jestli vám chutná tak jako nám.

Protože i kdyby snad začínající rok s dvaadvacítkou na konci měl být podobně jako ten končící úmorný, těžký a plný zkoušek, zklamání, obav a nejistot, s tím správným přístupem se dá vše obrátit v dobré. Nejdůležitější je ­první krok, nádech a lok. Nebo raději dva.

Koktejl Reflex Charisma

Ingredience:

2 cl Absolut peppar vodka

2 cl melounový likér (ideálně Bols Melon)

2 střiky Angostury bitter

4 cl brusinkového džusu (bez přidaného cukru)

šampaňské (nebo suchý sekt či suché frizzante)

kostky ledu

čerstvé jahody

chilli papričky

čerstvá bazalka

Postup

K výrobě navíc budete potřebovat větší sklenici na míchání, dlouhou lžíci nebo míchátko a sítko.

Do míchací sklenice dejte hrst ledových kostek, několik jich vhoďte i do koktejlové sklenice, ať je správně vychlazená (než do ní budete koktejl přelévat, led odstraňte – třeba do další sklenice a pak do další…).

Do míchací sklenice pak můžete na led začít lít vše v tomto pořadí: Absolut peppar, melounový likér, angostura a džus. Zhruba třicet vteřin řádně promíchávejte, poté přes sítko přelijte do vychlazené koktejlové sklenice (už bez ledu). Ozdobte jahodou a chilli papričkou a poté dolijte dobře nachlazeným šampaňským. Nakonec nahoru umístěte několik listů čerstvé bazalky – nejdřív jí ale plácněte třeba o hřbet ruky nebo o dlaň, takzvaně ji probuďte a rozvoňte.