Paul Gauguin, Králova žena

Paul Gauguin, Králova žena Zdroj: LCC

Paul Gauguin
Paul Gauguin, Duch mrtvých bdí
Édouard Manet, Snídaně v trávě
Édouard Manet, Olympia
Tiziano Vecellio
58
Fotogalerie

Alkohol, morfium, syfilis a nahotinky. Byl pološílený Gauguin ve skutečnosti Jack Rozparovač?

Francouzský malíř Paul Gauguin byl hlavní tváří postimpresionismu. Miloval umění, miloval ženy a velmi rád odjížděl na exotická místa, kde čerpal inspiraci. Zde také vznikla jeho nejznámější díla, například obraz Králova žena. Kvůli svému životnímu stylu však onemocněl syfilitidou. Jeho život byl divoký, ale v něčem také zahalený tajemstvím. Existují dokonce informace, že Gaugin byl Jackem Rozparovačem. Mohlo tomu být skutečně tak?

Paul Gaugin se narodil ve Francii, část svého dětství ale strávil v Peru. V dospělosti pracoval v kanceláři burzovního makléře a ve svém volném čase se věnoval malování. Živil manželku a několik dětí, peníze mu vystačily na komfortní život. Po pádu na burze se ale všechno změnilo. Přišel o práci, o postavení i o rodinu. Vydal se tedy do Střední Ameriky a odtud na ostrov Martinik, kde namaloval několik svých děl.

 

Pak se znovu vrátil do Evropy, cestoval a maloval, stále ho to však táhlo za hranice. Několikrát vycestoval do exotiky, ale z finančních důvodů vedly jeho kroky vždy zpět do Evropy. Jeho cílovou destinací se ale nakonec stalo Tahiti. Tam také v roce 1903 zemřel na zástavu srdce. Před smrtí byl však kvůli rychle postupující syfilitidě závislý na morfiu a alkoholu.

O slavném umělci však kolují i velmi temné zvěsti. Podle některých byl právě on Jackem Rozparovačem. Vrahem, který nebyl nikdy dopaden. Podle slovenských kriminalistů a jedné obdivovatelky historie existuje hromada důkazů, že legendárním vrahem byl opravdu Gaiguin. A co víc? Že to o něm věděl jeho přítel a kolega Vincent van Gogh. S tím měl však poměrně vyostřené vztahy. Mělo mezi nimi dokonce dojít k zápasu na otří nože.

Gauguin byl údajně psychopat, týrající svoji manželku, narcis a násilníkkterého sžírala pohlavní choroba. Obskurní zajímavostí je zejména jeho práce s červenou barvou na obraze Černá Olympia. Gaugin namaloval rudé skvrny na místech, kde Jack Rozparovač vyskládal orgány jedné ze svých obětí -  pod hlavu, na stranu a k nohám. Náhoda?