Édouard Manet, Snídaně v trávě
Paul Gauguin, Králova žena
Paul Gauguin, Duch mrtvých bdí
Paul Gauguin
Tiziano Vecellio
45
Fotogalerie

Nahá nymfa pózovala v 19ti letech Manetovi na dvou nejsmyslnějších obrazech impresionismu

Édouard Manet byl jedním z nejvýznamnějších malířů impresionismu. Jeho díla Snídaně v trávě nebo Olympia dodnes fascinují milovníky umění po celém světě. A také milovníky žen. Na obou obrazech je vyobrazena malířova múza Victorine Meurent. A to zcela nahá.

Victorine Meurent byla nejenom modelkou, které se díky její drobné postavě přezdívalo Krevetka, ale také umělkyní. Od svých 16 let působila ve studiu Thomase Coutura a v 19 letech se stala zásadní postavou vyobrazenou v dílech Édouarda Maneta. Zcela nahá se objevila na obraze Snídaně v trávě, kde sedí ve společnosti dvou oblečených mužů, kteří jsou příbuzní malíře, či na obraze Olympia, kde leží sama ve společnosti jiné, avšak oblečené, ženy.

Victorine milovala umění. Sama malovala, ale její akademický styl byl zcela odlišný od toho Manetova. Proto se jejich vzájemný vztah časem velmi horšil. Její práce byla dokonce v roce 1876 přijata do Salonu. Manetova však nikoliv. O několik let později spolu dokonce měli vystaveny obrazy v jedné místnosti na Académie des Beaux-Arts.

Ačkoliv měla Victorine během svého života údajně velmi blízko k malíři Alfredu Stevensovi, svůj život dožila po boku ženy Marie Dufour na předměstí Paříže, do Colombes.