Další verze obrazu Noční můra malíře Henryho Fuseliho.
Další verze obrazu Noční můra malíře Henryho Fuseliho.
Inkubus je démon, který přichází ve snech znásilňovat ženy až do úplného vyčerpání.
Inkubus je démon, který přichází ve snech znásilňovat ženy až do úplného vyčerpání.
Oblečená Maja, Francisco Goya
39
Fotogalerie

Inkubus souložící s ženami do jejich úplného vyčerpání. I takový byl romantismus

Romantismus není pouze láska, romantika a milování na růžovém obláčku. Je to také temnota, násilí a chlípná erotika. Tu ve svém obraze Noční můra zobrazil anglicko-švýcarský umělec Henry Fuseli. Dílo zobrazuje spící ženu, kterou znásilňuje inkubus - démon z temnot.

Nevědomí nám občas nabídne velmi zajímavé obrazy. A to zejména ve snech. Malíř John Henry Fuseli v roce 1781 namaloval jeden z nejděsivějších obrazů své doby. I tak se ale stal slavným a vyhledávaným dílem, jehož další verze z ruky malíře ještě následovaly.

Obraz Noční můra zobrazuje spící ženu, kterou navštívil inkubus. Démon z temnot, který s oblibou znásilňuje nemohoucí ženy. Souloží s nimi až do jejich vyčerpání. Obvykle zavítá do ložnice žen, které spí samy a na zádech.

Toto umělecké dílo má několik možných interpretací. Podle jedné z nich je inkubus sám malíř a žena na obraze jeho láska Anna Landolt. S tou mu byl znemožněn sňatek, a tak si spolu pár užívá aspoň na obraze. Podle druhé z nich je však inkubus Annin manžel, kterého jí místo Fuseliho, dohodili rodiče, a se kterým musí vykonávat koitus, i když její srdce patří jinému.