Video placeholde

Stalinova smrt stála život stovky lidí, ale jinak to byla poměrně zábavná fraška

Josif Vissarionoviš Stalin je mnohými považován za jednoho z nejbrutálnějších a nejkrvavějších diktátorů v dějinách světa. Jeho válka s Hitlerem proti sobě postavila dvě monstra, každé z opačné strany politické barikády. Ale zatímco Hitlerova smrt byla dramatická a rámovala konec druhé světové, Stalinova smrt představovala námět na jeden z nejlepších komediálních filmů posledních let.

Představte si tu situaci – umírá diktátor. Diktátor tak paranoidní, že za celý svůj život odmítl jenom naznačit, jak by měla říše fungovat, až jednou natáhne bačkory. Což v podstatě znamenalo, že jeho smrt zákonitě způsobí krvavý boj o moc. A jakmile se to stane, musíte postupovat rychle, abyste vůbec přežili. Což znamená mimo jiné dostat se první k Stalinově tělu… přes louži jeho vlastní moči.

Dnes se v našem podcastu o nejšťavnatějších částech historie, v Hodině dějepichu podíváme na tragikomické události Stalinovy smrti. Probereme, co za ni asi tak mohlo, co jí bezprostředně předcházelo, ale hlavně kdo se měl stát jeho nástupcem.