Video placeholde

Anekdota o kanibalisticko-incestních aristokratech baví a pohoršuje už přes sto let

Přijde takhle rodina k talentovému agentovi s tím, že pro něj mají výstup, s nímž by se rádi dostali na pódium. Agent je tedy vyzve, ať ho předvedou… a od té chvíle je historka jenom a jenom horší. Právě jste slyšeli začátek nejlegendárnějšího vtipu současnosti.

Humor je starý jako lidstvo samo. Ne že by lidé byli jediní, kdo se dokáže smát, podle posledních studií se dokážou smát tucty zvířat, ale pouze lidé dělají komplexní verbální humor. Páč mají komplexní verbální schopnosti. To ale neznamená, že humor vždycky vypadal tak, jak vypadá dnes. Když se například podíváte na antickou komedii, nejspíš ji oceníte jako cenný historický kus a počátky satiry, ale… řachanda to zrovna není.

To samozřejmě neplatí pro všechny vtipy a anekdoty historie. Některé antické šprýmy nám přijdou vtipné dodnes, řada středověkých anekdot rovněž. A pak je tady jeden, hm, kabaretní výstup, který má už přes sto let a stále je poslední zbraní v arzenálu všech znalých komiků po celém světě. Jmenuje se Aristokrati a o něm si povíme v dnešní epizodě našeho podcastu o nejšťavnatějších částech historie, v Hodině dějepichu.