Video placeholde

V cosplayi dnes můžete udivovat na festivalech, vydělat milióny nebo provozovat prostituci

Cosplay je dnes neoddělitelnou součástí všech větších nerdovštějších akcí, ať už jsou to premiéry filmů, vydávání her nebo, a to především, nejrůznější sci-fi, fantasy a komiksové “conventions”, takzvané cony. Podívejte se s námi do podivné a překvapivě hluboké historie cosplaye.

Máme za sebou pražský Comic-Con a Comic-Con je známý mimo jiné tím, že je to svátek pro všechny vyznavače cosplaye. Slovo složené z výrazů “costume” a “role play” bylo ještě před pár lety obskurní záležitostí pro několik geeků na sítích, ale od té doby se z něj stal nejen mainstreamový fenomén, ale také průmysl, ve kterém se točí miliardy korun. Právě u příležitosti Comic-Conu vám přinášíme historii cosplaye, protože je neoddělitelně spjata právě s nejrůznějšími sci-fi a komiksovými konferencemi.

V nejnovější epizodě našeho podcastu o historii sexu, sexuality a erotiky, v Hodině dějepichu se podíváme, kdy a jak vznikl první cosplay, jak se tvořila pravidla, kterými se má dnes pravý cosplay řídit a prozkoumáme, jestli má něco společného s maškarními bály vrcholného středověku. … Nemá, ale ty jsou taky zábavné.