Video placeholde
Jevdokija Zavalijová měla důstojnickou hodnost poručíka a byla to jediná žena, která byla velitelkou čety námořní pěchoty.
A. Gusevová a M. Voroncovová, kulometčice z praporu civilní obrany. Leningrad, leden 1943.
Pavličenková na setkání s mladými vojáky. S hodnostním označením poručíka na límci už vypadá jako zkušená veteránka.
3
Fotogalerie

Sex v Rudé armádě: Vojáci mohli mít prostitutku i polní manželku, ale holky s odstřelovačkou byly zapovězeny

Komunistická doktrína Sovětského svazu velice přísně kázala rovnost mezi pohlavími. A politické vedení SSSR tuhle zásadu většinou dodržovalo. V těch nejextrémnějších podobách, které byly ve všech jiných světových armádách téměř nemyslitelné.

Rudá armáda je velice polarizovaný pojem. Na jednu stranu je nezpochybnitelné, že sovětská vojska za druhé světové války zbavila velkou část Evropy nacismu. Na druhou stranu je taky pravda, že se u toho chovali často úplně stejně jako náckové, a navíc tu pak Sověti zůstali další skoro půl století.

V dnešní epizodě našeho podcastu Hodina dějepichu, kde se každý týden bavíme o historii sexu, sexuality a erotiky, probíráme právě Rudou armádu. Její vznik, její přístup k homosexuálům i k ženám a zmíníme se také o válečných zločinech, které Rudá armáda napáchala cestou k Berlínu.

Takže se můžete těšit na příběhy holek s odstřelovacími puškami, na historky o letecké jednotce překřtěné na “Noční čarodějnice”, která děsila německé vojáky k smrti, ale i na pochmurné shrnutí toho, jak bylo s ženami v Rudé armádě (nebo v horším případě mimo Rudou armádu) sovětskými vojáky nakládáno.