Video placeholde

Sex ve středověku: Panenství se falšovalo holubími vnitřnostmi v klíně, démoni znásilňovali mnichy

Když se řekne středověk, nejspíš se vám vybaví udatní rytíři ve zbrojích, co zachraňují sličné dámy v nesnázích. Jenomže se ukazuje, že rytíři ve skutečnosti dámy spíše unášeli. A takhle je to v dějinách v podstatě se vším.

V nejnovější epizodě podcastu Hodina dějepichu, který se každý týden věnuje jiné kapitole dějin sexu, sexuality a erotiky, se tentokrát řeší sexualita ve středověké Evropě. A je skutečně o čem se bavit, protože středověký přístup k sexu byl řízen dvěma dnes už dávno překonanými náhledy na věc. Jednak velice přísnou křesťanskou morálkou a jednak principy galénské medicíny. To byla lékařská doktrína, která říkala, že zdravý je člověk tehdy, pokud má v těle vyváženou hladinu hlenu, žluče a krve.

Z tohoto zábavného komba pak vychází pouštění žilou a pojídání fazolí jako lék na potenci, strkání vajec do anusu jako pomoc při venerických chorobách… ale i vaření lektvarů lásky a stížnost od mnichů, že se jim třou démoni o penisy. Jak můžete vidět, sex ve středověku nebyl o nic menší divočina, než je dnes.