Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Jihlavští policisté objevili v bahně hlavu ženy! Co bylo zvláštní – mluvila!

Jihlava, únor roku 1903. To, co se odehrálo mezi domem číslo 13 v tehdejší Špilberské ulici a nedalekým rybníkem, uhranulo celé město. Na konci nočních událostí stál (či spíše ležel) zedník František Rippr zasažený dvakrát sekerou do hlavy a jeho žena Růžena zabořená až po hlavu, tedy včetně paží, v bahně vypuštěného rybníka.

Až do osudného dne jevilo se manželství Ripprových jako spořádané a nanejvýš harmonické. „Rippr sám jest člověkem pracovitým a pořádným. Jejich domácí štěstí bylo však zakaleno plicní chorobou ženy Ripprovy, Růženy. A zdá se, že stálé hloubání o její nemoci a o možném skonu vyvolalo u ní poruchu duševní, v níž spáchala hrozný svůj čin,“ hlásila Národní politika.

V neděli 8. února přišel Rippr večer domů a vypravoval manželce o krvavé události, při níž nešťastný muž zavraždil celou svou rodinu a potom i sebe, jak se o ní doslechl pravděpodobně v hostinci. Růžena Ripprová manželovi pozorně naslouchala. Byla stále zádumčivější. Mužovo vyprávění ji očividně rozrušilo.

„Když pak Rippr ulehl a usnul, tu přiblížila se k jeho loži se sekerou a dvakráte čelem sekery ho uhodila do hlavy, třetí ránu její napolo omráčený a krví zalitý muž rukou zadržel,“ líčí následující události pražský list. Krví zalitý zedník veden pudem sebezáchovy, jenž dodá, jak známo, člověku až nadlidského vzepjetí sil, vyběhl z bytu a uprchl do příbytku bratra, který bydlel shodou náhod ve stejném domě.

Také jeho žena Růžena utekla krátce poté z bytu, opustila však dům ve Špilberské ulici a pokračovala k nedalekému Höckovu rybníku, teď v zimě vypuštěnému. S úmyslem spáchat sebevraždu do něj bez rozmyslu skočila, takže se její nohy až po trup zarazily do bahna a postupně se propadala stále níž, bez možnosti jakkoli se pohnout a z bahenní pasti uniknout. Nakonec jí z bahniska koukala jen naříkající hlava.

V tomto stavu byla také vyproštěna policisty a dopravena do jihlavské nemocnice k psychiatrickému pozorování. Zde již lékaři bojovali o život jejího muže zraněného sekerou. Zdá se, že alespoň v tomto směru měl příběh šťastný konec.