Bláznivou sázku ani jeden z pijanů nepřežil - ilustrační snímek

Bláznivou sázku ani jeden z pijanů nepřežil - ilustrační snímek Zdroj: Wikimedia

Vsadili se, kdo vydrží víc alkoholu. Do večera byli oba mrtví

K následující události došlo začátkem listopadu 1911 v obci Kondrac u středočeské Vlašimi. Odtud také pocházeli dva kočí Václav Bouček a Václav Veselý, kteří se cestou domů zastavili ve zdejší hospodě. Podle všeho měli již řádně upito, když se vsadili, kdo z nich vydrží víc alkoholu, a pustili se do nezřízeného nasávání. Pozoruhodné je, že ani jeden do té doby pálence neholdoval.

Podle svědků vypili oba během chvíle asi půl litru kořalky. „U Václava Veselého objevily se následky hned po vypití, neboť vstav od stolu, zavrávoral a spadnuv hlavou na železná kamna, zůstal v bezvědomí těžce zraněn ležeti,“ popisovaly události tehdejší noviny.

Bouček vyvrávoral z hospody, vyškrábal se na kozlík svého povozu a odjel. Lidé v hospodě zatím ošetřovali Veselého. Bylo patrné, že zdravotní stav kočího je kritický, přítomný strojník Loula jej proto naložil na vůz a ujížděl s bezvědomým a z hlavy krvácejícím mužem do Vlašimi.

Jaké bylo jeho překvapení, když na silnici mezi Kondracem a Vlašimí „nalezl na cestě ležícího Boučka rovněž v bezvědomí a jedno kolo z povozu Boučkem řízeného. Koně s vozem o třech kolech byli daleko napřed“.

Strojník Loula ujížděl s Veselým dál. Ve Vlašimi vyhledal lékaře a poslal místní lidi pro Boučka ležícího dosud na silnici před městem. Jenže pomoc přišla pozdě. Václav Bouček byl mrtev. Podle všeho vylétl z vozu, když se odlomilo kolo, a pádem na hlavu si způsobil smrtelné zranění.

Ani osud Václava Veselého nebyl šťastnější. Druhý z pijanů zemřel přes veškerou péči lékařů ještě tentýž večer. „Oba nešťastníci byli soudně pitváni a u obou shledána otrava alkoholem, jež byla by nepochybně měla za následek smrt, i kdyby nebyli utrpěli pádem těžkých zranění,“ uzavřel zprávu o neštěstí tisk. Vlašimský případ zároveň vyvrátil zažité přesvědčení, že opilci mají obvykle štěstí, a když někam spadnou, tak se jim nic nestane.