Císař a český král Matyáš II.

Císař a český král Matyáš II. Zdroj: Wikipedia Commons

400 let od smrti císaře a českého krále Matyáše II. Jeho skon vedl k povstání a bitvě na Bílé hoře

Mladší bratr římského císaře a českého krále Rudolfa II. Matyáš se zapsal do českých dějin nejen jako Rudolfův nástupce na českém trůnu, ale i tím, že přenesl císařský dvůr z Prahy zpět do Vídně. Česká metropole se tak po letech, kdy díky Rudolfovu věhlasu byla jedním z hlavních center Evropy, stala opět pouhým provinčním centrem. Matyáš II. zemřel 20. března 1619 ve Vídni, tedy přesně před 400 lety.

Matyáš, který se narodil 24. února 1557, byl třetím synem císaře Maxmiliána II. z habsburské dynastie. Ten svým nástupcem učinil nejstaršího syna Rudolfa a na něm pak bylo, jaké funkce svěří mladším bratrům. Matyášovi podle historiků Rudolf příliš nedůvěřoval, přesto mu svěřil Horní Rakousy, později ho jmenoval místodržícím v Tyrolsku a poté zase v Rakousích.

Během války s Turky byl Matyáš spolu se starším bratrem pověřen velením armády v Uhrách, příliš se ale neosvědčil. Nahrála mu až smrt staršího bratra, díky které se stal druhým nejstarším členem rodu. Rudolf se však i přesto zdráhal jmenovat ho svým nástupcem.

Bílá hora

Matyáš, který se stal správcem Uher, využil duševní nemoci, která propukla u Rudolfa, a nechal se tajně jmenovat hlavou habsburského rodu. Postupně přebral vládu v Uhrách, Rakousích a na Moravě, věrnost Rudolfovi zachovaly Čechy, Slezsko a obě Lužice. Ve snaze uchovat si moc povolal Rudolf do Čech pasovské vojsko (tzv. vpád pasovských), což popudilo české stavy, jejichž armáda nakonec pasovské vytlačila z obsazené Prahy. V důsledku těchto událostí v roce 1611 Rudolf abdikoval a vzdal se české koruny ve prospěch bratra, který byl korunován jako Matyáš II.

Poslední z Rudolfových titulů, korunu římského císaře, Matyáš získal po Rudolfově smrti o rok později. Matyáš zemřel jako bezdětný, takže záhy vypukly další spory o český trůn, které vyvrcholily stavovským povstáním a bitvou na Bílé hoře.