Sestry Sutherlandovy a jejich extrémně dlouhé vlasy.

Sestry Sutherlandovy a jejich extrémně dlouhé vlasy. Zdroj: vintag.es

Sestry Sutherlandovy a jejich extrémně dlouhé vlasy.
Sestry Sutherlandovy a jejich extrémně dlouhé vlasy.
Sestry Sutherlandovy a jejich extrémně dlouhé vlasy.
Sestry Sutherlandovy a jejich extrémně dlouhé vlasy.
Sestry Sutherlandovy a jejich extrémně dlouhé vlasy.
6
Fotogalerie

Bizarní Viktoriáni: Příběh sedmi sester, které vydělaly majlant na extrémně dlouhých vlasech

Sarah, Victoria, Isabella, Grace, Naomi, Dora a Mary Sutherlandovy se narodily v rozmezí let 1845 až 1862 do chudé farmářské rodiny ve státě New York. Nic nenasvědčovalo tomu, že by měly vést jakkoli výjimečný život. Na cestu bizarní slávy je však přivedla obsese jejich matky. Zakazovala jim česat si vlasy a každý večer jim do kštic vtírala smradlavý olej vlastní výroby. Věřila, že směs vlasy posílí. A z toho, co se mohlo pro dívky lehce proměnit v dětské trauma, se k překvapení všech stala v budoucnu jejich největší devíza.

Díky extrémně dlouhým, pevným a lesklým vlasům se sestry Sutherlandovy na dlouhá léta staly americkou senzací. Jejich věhlas sahal na konci 19. století až za oceán. Krásné vlasy za pomoci otce dokázaly v době, kdy se začal rozvíjet kosmetický průmysl, pohádkově zpeněžit. Štěstí jim ale nakonec, jak už to bývá, více než dvoumetrové ohony nepřinesly.

Kšeft za tři miliony dolarů

Svou kariéru celebrit začaly sestry Sutherlandovy hudebním vystupováním v rodném kraji. Jejich rodiče si však brzo všimli, že geniální umělkyně z nich nebudou a že jestli na nich něco obecenstvo zajímá, jsou to jejich předlouhé černé vlasy. Po smrti jejich matky sestrám Fletcher Sutherland vymyslel obchodní přezdívku „Sedm zázraků“ a nabídky na vystupování se začaly hrnout.

Z cirkusů a představení, kde účinkovali fyzicky nejrůzněji postižení lidé, to v roce 1880 dotáhly až na Broadway. Nejmladší Mary bylo v té době 18, nejstarší Sarah 36. Na jevišti byly oděné do bílého, hrály na hudební nástroje, vyprávěly historky, zpívaly a na závěr si rozpustily k úžasu všech své husté copy a vlasy do orchestřiště.

O dva roky později přišel jejich otec s nápadem na tonikum, které mělo posilovat růst vlasů a které neslo jméno sester. Z nesmělého projektu se během krátké doby stal trhák. Lahvička přípravku s výtažkem směsi připravované kdysi paní Sutherlandovou stála půl druhého dolaru, což se v té době rovnalo průměrnému týdennímu příjmu. Do roku 1890 sestry na prodeji přípravku vydělaly tři miliony dolarů.

Nezbylo ani na kremaci

Po smrti svého otce si sestry za vydělané peníze nechaly v rodném městě postavit čtrnáctipokojové luxusní sídlo. Americký sen se ovšem nekonal. Jako první zemřela čtyřicetiletá Naomi, což sestry, které na sebe byly extrémně fixované, hluboce zasáhlo. Další leta se nesla v duchu dekadence. Bohatství slavných sester se snažilo odčerpat množství mladých mužů. Za některé z nich se sestry dokonce provdaly. Nashromážděné bohatství se postupem let ztenčovalo. Poslední ránu byznysu postavenému na pěstícím kosmetickém přípravku zasadila 20. léta, které najednou ženám zavelela vzít do rukou nůžky a dlouhých vlasů se zbavit.

V roce 1926 se poslední tři žijící sestry vydaly do Hollywoodu, aby se svůj životní příběh pokusily prodat. Cesta však úspěšná nebyla. A co víc, v Los Angeles je stihla tragédie, když Doru Sutherlandovou porazilo auto. Grace a Mary neměly peníze ani na její kremaci. O dekádu později obě zemřely v zapomnění.