Palestinci evakuují raněné z mešity Jeskyně patriarchů po masakru

Palestinci evakuují raněné z mešity Jeskyně patriarchů po masakru Zdroj: Profimedia

Vnitřek mešity Jeskyně patriarchů po masakru
Palestinci na pohřbu obětí masakru v mešitě Jeskyně patriarchů
Mešita Jeskyně patriarchů v Hebronu
Baruch Goldstein
4
Fotogalerie

Masakr v Jeskyni patriarchů: Každý extremismus je zhoubný. Dokonce i ten židovský

Sedmého října loňského roku šokoval Izrael i celý svět náhlý útok radikálního palestinského hnutí Hamás na židovský stát, jenž vedl k drtivé odvetě Izraelských obranných sil (Cahal) v Pásmu Gazy, která si podle Hamásem kontrolovaných úřadů vyžádala už skoro třicet tisíc mrtvých a přes 68 000 zraněných. Světová veřejnost si proto Hamás logicky spojuje s extremistickou variantou islámu. Historie nás však učí, že nebezpečný je každý extremismus. Svědčí o tom následující tragická událost. 

Před třiceti lety, 25. února 1994, zmasakroval a zranil vyznavač ortodoxního judaismu Baruch Kappel Goldstein v Jeskyni patriarchů, nalézající se ve starobylém městě Hebron na dnes tak často zmiňovaném Západním břehu Jordánu, při teroristickém útoku provedeném během ranních modliteb desítky palestinských muslimů.

Goldsteinovo mládí

Kdo vlastně bylo toto zabijácké monstrum? Goldstein se narodil 9. prosince 1956 v newyorském Brooklynu ortodoxním židovským rodičům. Napřed navštěvoval židovskou školu (ješivu), posléze ho přijali na soukromou vysokou školu Yeshiva University. Stal se členem Židovské obranné ligy, kterou založil Me’ir David ha-Kohen Kahane, izraelský ortodoxní rabín amerického původu, spisovatel a ultranacionalistický politik a rovněž zakladatel izraelské politické strany Kach, jejímž členem se Goldstein stal.

Na Yeshiva University Goldstein získal lékařské vzdělání, což je k činu, který spáchal, nutno brát jako hořký škleb. Po emigraci do Státu Izrael nastoupil k povinné vojenské službě v Cahalu (v Izraeli je pro židovské a drúzské muže zavedena povinná tříletá vojenská služba; ženy slouží 22 měsíců), po jejímž absolvování ho převedli do aktivních záloh, jež jsou v židovském státě – hm– „poněkud“ početnější než u nás. Poté, co ukončil své působení v armádě, se přestěhoval do osady Kirjat Arba poblíž Hebronu, kde působil jako lékař na pohotovosti.

Goldstein věru nebyl vzorem plnění Hippokratovy přísahy

Pětadvacátého února 1994, v den židovského svátku Purim, vstoupil Goldstein, vyšňoren v uniformě z dob své služby v Izraelských obranných silách, do mešity zvané Jeskyně patriarchů a zahájil zběsilou palbu z útočné pušky IMI Galil izraelské konstrukce na modlící se muslimy. Bilance jeho řádění byla tragická: 29 mrtvých a 150 raněných. (Ohledně počtu mrtvých panují rozpory. Magazín Time psal o 39 usmrcených a palestinské zdroje až o 52.)

Zúčtování a dozvuky

Reakce přeživších Palestinců byla pochopitelná. Útočníka nejprve paralyzovali hasicím přístrojem a odzbrojili a poté ho rozběsněný dav utloukl.

Goldsteina pohřbili v Me’ir Kahane Parku. Jeho masový zločin vyústil v rozsáhlé pouliční nepokoje, při nichž zahynulo dalších 25 Palestinců a pět Izraelců.

Jicchak Rabin, tehdejší ministerský předseda Státu Izrael, zavražděný 4. listopadu následujícího roku ortodoxním izraelským studentem Jig’alem Amirem, neprodleně telefonoval palestinskému vůdci Jásiru Arafátovi, útok odsoudil a nazval ho „odporným zločinem vraždy“.

Inu, z toho plyne, že jakýkoli extremismus je nebezpečný.