Vladimír se proslavil jako moderátor pořadu Chcete být milionářem?

Vladimír se proslavil jako moderátor pořadu Chcete být milionářem? Zdroj: Foto TV Barrandov, ara

Chcete se stát milionářem?
Soutěžící Lupoměský
Moderátor Vladimír Čech.
Vladimír Čech se zapsal do srdcí televizních diváků coby moderátor pořadu Chcete být milionářem.
Únos, vražda, okradení po milionové výhře: Britský hlasatel popsal strašné podmínky soutěžících v Kolumbii.
8
Fotogalerie

Bizmut, kašel a Čech. Britská soutěž Chcete být milionářem slaví 25 let: Historie plná zvratů, podvodů i rekordů

Chcete být milionářem (správný překlad zní „Kdo chce být milionářem“) je televizní pořad, ve kterém soutěžící odpovídá na sérii otázek se vzrůstající náročností. Na výběr má vždy čtyři varianty odpovědí. Pokud si není volbou jist, může požádat o vyloučení dvou variant v nápovědě „padesát na padesát“, zavolat „přítele na telefonu“ nebo požádat o radu publikum. Když ani poté neví, může hru ukončit a odnést si dosud vyhranou částku. Ze soutěže se stal jeden z nejoblíbenějších pořadů televizní historie. Objevil se ve 160 zemích světa a v některých běží dodnes. Za čtvrt století se u „Milionáře“ nastřádala spousta zajímavých historek.

Soutěž vymyslela trojice producentů David Briggs, Mike Whitehill a Steven Knight. Původně zamýšleli, že by odměna neměla žádný finanční limit a složitost otázek by se zvyšovala až na hranici, kdy by je normální člověk nemohl odpovědět. Když koncept představili BBC, zjistili, že by pořad nikdo nepojistil (nejvyšší výhry si televizní stanice jistí pojistnými smlouvami). Museli se tedy rozhodnout pro určitý limit a volba padla na milion. 

Z producentského tria využil slávy a peněz nejlépe Steven Knight, ze kterého se stal úspěšný scénárista a režisér. Režíroval filmy „Hummingbird“ s Jasonem Stathamem, „Locke“ s Tomem Hardym a „Serenity“, kde si hlavní role zahráli Matthew McConaughey, Diane Lane a Anne Hathaway. Kromě toho napsal řadu scénářů pro filmy i televizní seriály. Asi nejznámějším počinem je ale seriál Peaky Blinders, který Knight napsal, režíroval i produkoval. Vynesl mu pozici v první scénáristické lize a příležitost napsat scénář k pokračování Star Wars, na kterém právě pracuje.

Symbol Čech

Milionář je mezi televizními soutěžemi zvláštní tím, že v řadě zemí měl jednoho ikonického moderátora. V rodné Británii ji od samého začátku v roce 1998 až do finální epizody v roce 2014 uváděl televizní a rozhlasový moderátor Chris Tarrant. Odvysílal celkem 592 epizod a nahradil ho pouze Jeremy Clarkson v obnovené sedmidílné sérii, kterou BBC odvysílala u příležitosti 20. výročí premiéry. V Česku je Milionář nerozlučně spjat s moderátorem Vladimírem Čechem. Stal se takovým symbolem soutěže, že po jeho smrti v roce 2013 pořad nedokázal zachránit ani Martin Preiss a už vůbec ne Ondřej Hejma nebo Roman Šmucler, který se moderování chopil v krátkém revivalu soutěže na Primě.

Nejvíce moderátorů se v soutěži vystřídalo v USA. V křesle zasedla televizní komentátorka Meredith Vieira, komik Cedric the Entertainer, herec a tvář vůně Old Spice Terry Crews, moderátor Chris Harrison a krátce soutěž uváděl i Jimmy Kimmel. Prvním a nejznámějším uvaděčem byl ale Regis Philbin, který soutěž v USA zahajoval. Role mu vynesla Emmy, umístění v žebříčku nejlepších moderátorů soutěžních pořadů časopisu TIME a pomohla mu k dosažení rekordu nejdelšího času stráveného na obrazovce, který je zaznamenán v Guinessově knize rekordů. V rozhovorech se Philbin občas svěřoval, že mu popularita lezla na nervy. Například když si v kině objednával popkorn a prodavač se ho nejméně třikrát zeptal: „Jste si opravdu jistý? Je to vaše finální volba?“

Podvodný kašel

Milionové výhry lákají nejenom sečtělé všeznalce, ale i podvodníky. Nejznámějším se stal Charles Ingram, který 10. září 2001 vyhrál ve Velké Británii hlavní cenu. Jeho váhání a lavírování nicméně vzbudilo podezření producentů a cena Ingramovi nebyla vyplacena. Při pozorném rozboru záznamu se pak zjistilo, že Ingramovi pomáhal odpovídat jeden z dalších soutěžících jménem Tecwen Whittock. Když Ingram během přemítání zmínil správnou odpověď, upozornil ho Whittock zakašláním. Případ se dostal k soudu a oba spiklenci společně s Ingramovou ženou byli shledáni vinnými. Epizoda byla původně stažena z vysílání. BBC ji ale později zveřejnila na oficiálním Youtube kanálu soutěže i s vysvětlujícími titulky, které upozorňují na místa, kde se soutěžící dorozumívali. 

Nejasnosti a nařčení z podvodu doprovázely Milionáře i na Slovensku. V roce 2004 se dostal v soutěži dvaadvacetiletý František Krasňanský až k otázce za 2 000 000. Na otázku „Co znamená latinský výraz in effectu?“ odpověděl, že „s účinností“. Moderátor odpověď neuznal a za správnou možnost označil variantu „ve skutečnosti“. Soutěžící proti verdiktu protestoval a tvrdil, že překlad termínu je nejednoznačný a odborné slovníky uznávají obě varianty. Organizátoři ale jeho argumentaci neuznali, a navíc prohlásili, že Krasaňanský během soutěže podváděl. Případ postupně vyšuměl a není jasné, jak mělo údajné podvádění probíhat. 

Rekordmani

S odvoláním naopak uspěl český soutěžící Karel Lupoměský. V roce 2000 mu Vladimír Čech položil ve finálním kole otázku: „Jak se v armádě antického Říma nazýval vojenský oddíl o 120 až 150 mužích.“ Jeho odpověď „centurie“ však moderátor neuznal, protože počítač označil jako správnou variantu „manipul“. Lupoměský odešel s pouhými 320 000 korunami. Dal ale případ k soudu, který mu dal za pravdu s tím, že správné byly obě odpovědi. Televize Nova mu zpětně vyplatila výhru 1 250 000 korun, přišel ale o titul prvního českého výherce hlavní ceny. Hned v dalším díle soutěže si totiž stejnou částku odnesl Bohdan Kałuža. 

Nejvyšší výhra v historii soutěže byla vyplacena v USA. V roce 2001 ji vyhrál soutěžící Kevin Olmstead, který na otázku: „Kdo byl prvním sériovým výrobcem helikoptér“ odpověděl správně: „Igor Sikorski“. Odnesl si za to výhru 2 180 000 dolarů. V české mutaci Milionáře je rekordmanem Zdeněk Jánský. V roce 2002 si ze 174. dílu odnesl výhru 2 500 000 Kč. Při otázce za 5 000 000 využil nápovědu 50:50 i přítele na telefonu, ale nebyl si jistý a soutěž vzdal. Jánský je pravděpodobně nejúspěšnějším soutěžícím v historii českých televizních soutěží. Kromě nejvyšší výhry v Milionáři si odnesl výhry i z Riskuj! a Nejslabší, máte padáka!

Křemík, nebo bizmut

Zvláštní případ zažila soutěž 5. května 2006 v USA. Soutěžící Dante Constable dostal otázku: „Který prvek se, stejně jako voda vlivem nízkých teplot roztahuje a zvětšuje svůj objem?“ Zvolil variantu „křemík“, kterou ale moderátor neuznal s tím, že správná odpověď zní „bizmut“. Constable odešel s 25 000 dolary, ale už 19. září stejného roku se před obrazovkami objevil znovu. Moderátor divákům oznámil, že nedávná vědecká studie objevila roztažnost vlivem nízkých teplot i u křemíku. Správné byly tedy obě odpovědi a Constable mohl v soutěži pokračovat s výhrou 250 000 dolarů. Tu si také ze studia odnesl, protože otázku za půl milionu se rozhodl neodpovídat.

Pravidla soutěže se postupem času vyvíjela. Změny se dočkala například nápověda „přítel na telefonu“. V Británii vydržela celých 14 let trvání soutěže, ve většině zemí ale byla kolem roku 2010 zrušena, protože přátelé na telefonu používali Google. 

Kdo chce být milionářem vede žebříček pořadů, které lidé nechávají běžet v televizi jako pozadí a jen občas na něj kouknou. Hlavně v USA se proto starší díly neustále reprízují. Stanice GSN je například vysílala sedm dní v týdnu a až třikrát denně.