I komunistického ministra zahraničí Vlada Clementise StB nachytala na léčku Akce Kámen.
Mapa s přesným popisem umístění falešných hranic i služeben
Půdorys domku s falešnou úřadovnou amerického důstojníka
Mapa Akce Kámen i s lokalitami falešných přechodů
Falešnou německou strážnici pod hrází rybníka Kajetán u Chodovské Hutě nahradil dřevěný domek
9
Fotogalerie

Mysleli, že komunistům utekli. Za falešnou hranicí je pak zatkla SNB a čekalo je vězení nebo smrt

Akce Kámen patří bezesporu mezi nejodpornější praktiky komunistického režimu. Předsunutá falešná hranice a za ní kancelář americké rozvědky, kde utečence místo západního důstojníka vyslýchali estébáci v převleku. V momentu, kdy si nebozí emigranti už mysleli, že mají to nejhorší za sebou a byli plní naděje, je SNB zatkla nebo rovnou zastřelila. Provokace StB dostala do vězení stovky lidí, naštěstí ale nefungovala dlouho. Místo ní na hranicích zavedli elektrické ploty a předtím i metodu, která zabila více členů pohraniční stráže než uprchlíků.

Komunistický převrat v roce 1948 byl pro mnohé Čechoslováky poslední kapkou. Protistátní činnost odmítali komunisté trpět a proto vymysleli provokační metodu, která jim měla zajistit celou řadu usvědčujících výpovědí. Občany podezřelé z „nelibosti“ vůči režimu postupně v jejich nenávisti podporovali výslechy, zatýkáním atd. Když přišel pravý čas, nastrčený příslušník jim jako převaděč nabídl útěk na západ.

Odvezl je za hranice, kde si je převzali Němci, kteří je přivedli do kanceláře americké kontrarozvědky. Ten je laskavě vyslechl a veškeré informace o Československu si zapsal. Uprchlíky pak odvezli do sběrného tábora. Po cestě je ale většinou přepadli esenbáci a zatkli je. Hranice, němečtí vojáci i američtí důstojníci totiž byli falešní a StB vlastnila díky ochotnému rozhovoru i spoustu kompromitujících materiálů. Celá řada obětí dostala tvrdé tresty - odnětí svobody i smrt, ta na mnohé čekala ještě „na hranicích“. 

Jedním z nastrčeným převaděčů byl i velitel stanice SNB ze Všerub Stanislav Liška, kterému se do akce nechtělo a pak ho dle všeho tížilo i svědomí. On sám i s rodinou nakonec z Československa utekl a o celé věci informoval americké úřady. Ty se proti zneužívání státních symbolů a uniforem tvrdě ohradily, ale nebylo jim to nic platné. Poslanci nakonec Akci Kámen ukončili zákonem o ochraně státních hranic, které začala hlídat pohraniční stráž.

Původně kromě cvičených psů, rozoraných pásů země, zátarasů a hlídacích věží ostrahu „vylepšovaly“ i miny, uložené v prostoru před zátarasy. Ty ale zabily více pohraničníků než uprchlíků, a tak je časem nahradil plot s elektrickým proudem.