Nacisté nevěrného Říhu sice zatkli, vyhlazení obce plné nevinných ale nezbránili
Říha zemřel v koncentráku v říjnu 1942, Anna o půl roku později v táboře Mühlhausen.
Nacisté Lidice vyhladili jako exemplární případ
Čin nacistů otřásl celým světem
Čin nacistů otřásl celým světem
19
Fotogalerie

Nevěrník v milostném dopise tvrdil, že je parašutista: Gestapo kvůli němu vypálilo Lidice

Drobná nevinná lež, dalo by se říci klukovina, kdyby ji nespáchal dospělý muž. A kdyby ji nespáchal uprostřed stanného práva druhé světové války. Protože ale Václav Říha zalhal v milostném dopise své milence a vydával se za jednoho z parašutistů, kteří měli mít na svědomí atentát na Heydricha, poslal tak více jak tři stovky lidí na smrt.

Ženatý zámečník nechtěl, aby se provalily jeho zálety za Annou Maruščákovou, a tak jí tvrdil, že je příslušníkem RAF Josefem Horákem z Lidic. V dopise, který jí napsal, umně naznačil, že je zodpovědný za Heydrichovu smrt.

Jenže dopis si přečetl Annin nadřízený a rovnou ho předal policii, která ho postoupila gestapu. Vyslýchali Annu, prohledávali Lidice, pátrali po jakémkoliv důkazu, že onen muž je skutečně Horákem a skutečně na Heydricha zaútočil. To se jim ale nikdy nepodařilo zjistit. Nebyla to totiž pravda.

Václav Říha, kterého rovněž zatkli, svou lež přiznal, tvrdil ale, že Horáka před nedávnem potkal, čímž vlastně tvrdil, že parašutista skutečně je zodpovědný za atentát. A tak gestapo dál pátralo. K. H. Frank mezitím Hitlerovi nabídl lákavé řešení - Lidice pro výstrahu dalším možným narušitelům vyhladit. A Hitler souhlasil. Druhý den ráno byla obec obklíčena, nikdo nemohl utéct. Ženy s dětmi nahnali do místní školy, později je autobusy přesunuly do Kladna. Ženy poslali rovnou do koncentráků, mladší děti na převýchovu.

Nacisté zdi stodoly v sousedství Horákova statku obložili slamníky, aby zabránili odrážení kulek. Muže ve skupinách postavili před zdi a postupně je všechny postříleli. Nejmladšímu bylo 14 let, nejstaršímu 84. Celkem jich bylo na místě zabito 174, včetně místního faráře. Nakonec se číslo vyvražděných obyvatel Lidic vyšplhalo na 340, včetně 88 dětí. Vše kvůli jedné lži. Jedné „klukovině“...