Heydricha operovali v Praze na Bulovce
Profesor Karl Gebhart
Heydrich zemřel týden od atentátu
Pražský Němec Wilhelm Dick, přednosta chirurgického oddělení
Německý lékař žijící v Praze Josef Hohlbaum
27
Fotogalerie

Transfuze od esesáka, operace vedená Němci: Heydrich pomatený paranoiou odmítal na Bulovce ošetření

Ačkoliv Heydrich po atentátu nevypadal, že je těžce zraněný, opak byl pravdou. Závažnost jeho stavu se projevila velice brzy - trpěl velikými bolestmi, přesto v nemocnici na Bulovce odmítal operaci a transfuzi přijal pouze od esesáka. Paranoia, která se u něj v tom okamžiku rozvinula ho mohla stát život. Nakonec ho zabilo něco mnohem banálnějšího.

Heydricha při útoku československých parašutistů vážně poranila střepina z vozu, který poničil Kubišův granát. Kus karoserie či sedadla vnikl zastupujícímu říšskému protektorovi zády až do dutiny břišní přičemž zlomil žebro, protrhl bránici a poranil slezinu. Podle anesteziologa Aloise Hoňka, který dával Heydrichovi narkózu, měl nacista rovněž protrženou hrudní stěnu a následkem pneumotoraxu zkolabovanou plíci.

Ještě před tím než se ale vůbec dostal na sál proběhlo v nemocnici na Bulovce skutečné drama. Heydrich dostal krevní transfuzi přímo ze žíly do žíly od příslušníka SS. Tak moc se protektor bál, že by mu byla podána jakkoliv závadná krev. Jeho paranoia ale došla ještě dál. Ačkoliv musel být v šílených bolestech, odmítal operaci, a to i přesto, že byl v rukou německých lékařů Wilhelma Dicka a Josefa Hohlbauma. Požadoval pouze lékaře z Říše, jenže čekání by ho mohlo stát život.

Nakonec tedy skončil na operačním sále v rukách lékařů, kteří nebyli žádnými nadšenými nacisty. Z rány mu podle Hoňka vytáhli kromě střepiny i plsť, kterou se plnilo čalounění vozu. Jenže právě to v jeho těle patrně zanechalo patogeny, které přispěly k Heydrichově smrti.

Ani pitva v té době neodhalila příčinu jeho smrti - podle pitevní zprávy šlo o anemický šok, kvůli poškozené plíci ale mohlo dojít i k embolii či mrtvici. Heydrich mohl také utrpět příliš velký šok a dokonce i otravu krve. Jedno bylo ale jisté, operace Anthropoid byla nakonec úspěšná.