Atentát na Heydricha - místo činu
Reinhard Heydrich se ženou
Atentát na Heydricha - místo činu
Reinhard Heydrich
Atentát na Heydricha - místo činu
19
Fotogalerie

80 let od operace Anthropoid: Heydricha zabila souvislá řada chyb a přílišná sebedůvěra

Atentát na Heydricha je jednou z největších událostí druhé světové války. Československé duo Gabčík a Kubiš dokázali, co nikdo jiný - a totiž zabít vysoce postaveného říšského oficíra. A to i přesto, že jejich pečlivě připravovaný plán ztroskotal hned v prvních vteřinách atentátu. Nebýt chyb, kterých se dopustil sám Heydrich a jeho řidič, mohlo být všechno jinak...

Když Reinhard Heydrich nastoupil do pozice zastupujícícho říšského protektora začal tvrdě prosazovat konečné řešení české otázky čili poněmčování národa. V tom mu ale značnou měrou bránil odboj. Jenže Heydrich se s nikým příliš „nemazal“ a odboj nechával vyvražďovat ve velkém. Exilová vláda ve Velké Británii tak v roce 1941 rozhodla, že je třeba Heydricha odstranit. Na začátku následujícího roku se do Česka dostala dvojice parašutistů Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří měli za úkol připravit přesný plán a protektora zabít.

K tomu jim sám Heydrich výrazně pomohl. Díky své agresivitě vůči odboji věřil tomu, že je na svých cestách Prahou zcela v bezpečí. Vozil se v neopancéřovaném voze, bez vojenského doprovodu a navíc se staženou střechou svého Mercedesu. K tomu už několik týdnů jezdil z Panenských Břežan na Pražský Hrad stále stejnou trasou ve stejnou dobu. Jednodušší už to být nemohlo. Jenže...

Když vůz vyjel ze zatáčky v pražské Libni, Gabčík měl začít pálit ze svého samopalu, ale ten se zasekl. Protektorův řidič ovšem učinil další osudovou chybu a na příkaz Heydricha vůz zastavil, místo aby ujel do bezpečí. Gabčík v tu chvíli už hodil směrem k vozu granát, ale netrefil interiér auta a bomba vybuchla mimo. Přesto Heydricha zranily střepiny, jak se později ukázalo smrtelně.

Řidič pak navíc opustil auto i svého nadřízeného a pronásledoval prchajícího Gabčíka. Heydricha nechal o samotě a vážně zraněného. Jen náhodou mu na pomoc přispěchala Marie Navarová, která za svůj krok milosrdenství pykala celý zbytek života. Heydricha odvezla dodávka na Bulovku, Kubiš s Gabčíkem uprchli. Během pár minut bylo po všem, atentátníci si ovšem mysleli, že zklamali. Heydrich přežil, ale jen na pár dní.