Zámek Sloup v Čechách
Hrob s pomníkem sovětskému "hrdinovi", který zavraždil hraběte ve Sloupu v Čechách
Zámek Sloup v Čechách
4
Fotogalerie

Vojín Nazarenko v opilosti zastřelil hraběte ze Sloupu v Čechách: Dodnes ho zde oslavují jako válečného hrdinu

Zločiny Rudé armády komunistický režim po převratu v roce 1948 jen tiše ignoroval. V horších případech ovšem z vrahů udělal hrdiny druhé světové války. Zločince, kterého zastřelil za vraždu jeho vlastní nadřízený, glorifikuje dodnes pomník na jeho hrobě ve Sloupu v Čechách. Rudý vrah v místním zámku zabil hraběte, který před ním bránil svou manželku.

Severočeské město Sloup v Čechách bylo za války až podezřele klidným místem. Místní hrabě totiž obyvatelstvo chránil před nasazením tak, že je zaměstnával na svém zámku. Ačkoliv byl německého původu, jeho činy z něj udělaly v obci velice oblíbeného.

Konec války měl znamenat uvolnění a konečně klid i v pohraničí. Všechno bylo ale úplně jinak. Rudá armády se na našem území dopouštěla tisíců zločinů - často šlo jen o rabování a krádeže, ale výjimkami nebylo znásilnění a bohužel ani vraždy. A ta se právě dotkal i hraběte Kaspara von Preysing-Lichtenegg-Moos.

8. května 1945 do zámku vtrhl opilý vojín Nazarenko a začal se sápat po hraběnce se zcela jasným úmyslem. Dvaačtyřicetiletý hrabě se mu postavil a svou ženu bránil. Jenže Nazarenko měl zbraň a bez jakýchkoliv pochybení ji použil. Hraběnka utekla skokem z okna.

Utekl i vojín, ale už druhý den ho dal hledat jeho nadřízený, kterému vraždu nahlásilo místní obyvatelstvo. Nazarenka zastřelil a nechal ho pohřbít mimo sloupecký hřbitov. O pár let později si komunisté ovšem posteskli, že v obci chybí padlý sovětský hrdina. A tak si ho prostě vyrobili z toho jediného vojáka, který zde zemřel. Co na tom, že šlo o vraha. Ještě horší ovšem je, že ani dnes - více jak 30 let po převratu - pomník nezmizel.