Velitel východní bojové skupiny SS Wolfgang Jörchel
Pražské povstání
Postřílení na dnešním Masarykově nádraží
Postřílení na dnešním Masarykově nádraží
Zavraždění v Úsobské ulici
13
Fotogalerie

Pražské povstání jako smutné zrcadlo ruské agresi v Buči: Němci v Úsobské ulici povraždili děti i těhotné ženy

Dá se jen těžko říct, zda se člověk zrůdou rodí, nebo se v ní změní. Válka ovšem ukazuje to nejhorší v nás. Důkazem toho jsou současné události na Ukrajině, připomínku ovšem přináší i blížící se výročí Pražského povstání. Smutným příběhem tohoto období dějin je masakr v pražské Úsobské ulici, kdy členové bojových jednotek Němců vyvraždili ženy, děti i starce, ukrývající se před boji na konci války. Brutalita jejich činů v naší historii patrně nemá obdoby.

V dubnu 1945 bylo už jasné, že válka se nenávratně chýlí ke konci s negativním výsledkem pro říšské Němce. Očekávání prohry nacisty ovšem vyburcovalo k drastickým činům - drsné represe proti partyzánům a vlastně jakémukoliv odporu vedly k neuvěřitelným válečným zločinům. Němci byli začátkem května v Praze v pasti z jedné strany se k nim blížila Sovětská armáda, ze strany druhé Američané.

Co přesně vedlo k masakru v Úsobské ulici (dnes Obětí 6. května v Praze-Krči) se můžeme už jen domnívat. Původně za tím byl patrně příkaz důstojníka SS Arthura Plorina, který ovšem ukládal zastřelit pouze osoby, které budou mít zbraně. Zfanatizovaní nacisté - členové Waffen-SS a skupiny Jörchel - zabili každého, kdo jim přišel pod ruce.

První na mušku se jim dostala skupina osob (zejména žen a dětí), které se ukrývaly ve sklepě jednoho z domů. Zastřelili 35 lidí - včetně dvou těhotných, jednou z nich byla i Němka, a deseti dětí. Dvanáct lidí se zachránilo tím, že předstírali smrt. 14letá Věra Hájková ze z hromady těl zvedla, když slyšela příkaz: „Ven, ven!“ a myslela si, že je po všem. Zastřelili i ji. Do těl pak bodali bodáky.

Poté se přesunuli do vedlejšího domu. Místní obyvatelstvo shromáždili před domem a postříleli je. Z 22 zemřelo 16 lidí, mezi kterými byli opět děti i těhotná žena. Nacisté se nestyděli své oběti brutálně mučit - 14leté dívence vypíchli bajonetem oči, některé dobili pažbami pušek...