František Šafařík
Reinhard Heydrich
Nad Pražským hradem vlál hákový kříž
Nad Pražským hradem vlál hákový kříž
Letoun Handley-Page Halifax, z něhož byli Gabčík s Kubišem vysazeni nad Českem
16
Fotogalerie

Ukázal Kubišovi s Gabčíkem Heydrichův vůz i ideální místo k atentátu: Hrdina Šafařík přežil pomstu nacistů zázrakem

Atentát na zastupujícího říšského protektora Reynharda Heydricha má desítky, ne-li stovky hrdinů, kteří svou měrou přispěli k akci, která ačkoliv neproběhla podle plánu, byla nakonec úspěšná. Za tuto roli ale zaplatili tím nejdražším, co měli - životem. Člověk, který k operaci Anthropoid přispěl jedním z největších dílů ovšem přežil a dodnes je jeho jméno známé pouze v kruzích znalců historie.

František Šafařík se narodil roku 1907 v Liboci, na zdejší obecné škole ho učil Jan Zelenka, velký vlastenec, který lásku k Československu bezpochyb předával i dětem. O mnoho let později se dvojice opět setkala. Tentokrát ale ve zcela jiném světě a za úplně odlišných podmínek. Psal se konec roku 1941, když byli nad Českem vysazeni parašutisté Jan Kubiš a Jozef Gabčík. Měli jediný úkol - zabít protektora Heydricha.

Šafařík tou dobou dělal údržbáře na Pražském Hradě, měl tudíž spoustu zajímavých informací. Informací, které operaci Anthropoid měly výrazně pomoci k úspěchu. Jan Zelenka, který si tou dobou říkal Hajský, Šafaříka požádal o pomoc a jeho bývalý student nezaváhal. Dvojici parašutistů během následujících měsíců ukázal místa, kudy Heydrich jezdí, kde zastavuje a dokonce jim patrně předvedl i protektorův Mercedes!

Zprávy dodával přes sestry Marii Kovárníkovou a Ludmilu Soukupovou. Naposledy u nich zaklepal 10 dní před samotným atentátem s informací o Heydrichově každodenní cestě z Panenských Břežan na Hrad. Díky tomu Kubiš s Gabčíkem přesně vybrali místo i čas útoku. Celá akce de facto zkolabovala, dílem náhodou, dílem špatným plánováním. Heydrich přesto vážným zraněním podlehl. Jenže nacisté za jeho smrt rozputali peklo.

Před gestapo se dostaly i Kovárníková a Soukupová. Šafaříka neprozradily a on díky tomu přežil. Nacisté byli vůči jeho osobě tak neznalí, že ho dokonce následujícího roku vzali na vánoční besídku pro zaměstnance Hradu. Pozvánku poslala manželka nového protektora Fricka.