Miloslav Jebavý ve vazbě
Skupina kolem převratu zvaného "spiknutí Praha - Žatec" měla v plánu po Praze obsadit důležité cíle. K tomu ale nikdy nedošlo.
Pět poprav se odehrálo 17. července 1949 mezi 5:10 a 6:40.
Soud nakonec vynesl i na tehdejší dobu kruté rozsudky: za velezradu a vyzvědačství padlo pět trestů smrti, osm doživotí a dva trest 25 let žaláře.
Soud nakonec vynesl i na tehdejší dobu kruté rozsudky: za velezradu a vyzvědačství padlo pět trestů smrti, osm doživotí a dva trest 25 let žaláře.
18
Fotogalerie

Hrdinu druhé světové války komunisté bez mrknutí oka popravili: V oprátce visel 12 minut!

Třetí odboj je dějepisné téma, ke kterému se jen málokdy studenti v osnovách dostanou. Mezi první bojovníky proti komunismu a za demokracii Československa patřil i člen Cizinecké legie Miloslav Jebavý. Za pokus o státní převrat v roce 1949 skončil na popravišti. On a další čtyři muži dostali provaz, několik dalších doživotí. Patřili tak mezi prvními odstrašujícími případy, kterými komunisté Čechům ukázali, co provedou s každým nepohodlným.

Miloslav Jebavý prožil druhou světovou válku uprostřed bojů a často se ocital v situacích, které působí jako z dobrodružných románů. Vojákem cizinecké legie se stal už v 19 letech, první roky strávil v Africe, když začala druhá světová válka byl nasazen mezi Maginotovou a Siegfriedovou linií. Jeho jednotku ale Němci rozdrtili. Zázračně přežil a během následujících let podnikl cestu na rybářské bárce na Gibraltar, seskakoval padákem v severní Francii, s ponorkou se vylodil u jižního pobřeží, po zatčení uprchl z vězení do Anglie odkud se opět nechal odvézt do bojů ve Francii. Při osvobozování byl zraněn.

Ale ani to mu nezabránilo za svobodu a demokracii bojovat o pouhé tři roky později - tentokrát v Československu proti komunistům. Původně chtěl ze země ovládané totalitním režimem utéct, nakonec ale souhlasil, že se bude podílet na státním převratu.

O několik měsíců později skupina čítala už celou řadu lidí, kteří byli připravení na puč. Bohužel pro hlavní účastníky byla spřátelená skupina už infiltrována členy StB. A to pro pučisty znamenalo konec. Doslova. Jebavého a dalších 14 mužů zatkli ještě před plánovaným převratem v březnu 1949. Udělali s nimi krátký proces.

U soudu, který se konal po pouhých třech měsících, bylo vyřčeno pět trestů smrti, doživotí a dva žaláře na 25 let. Poprava se konala o měsíc později na nádvoří pankrácké věznice. Pět mužů bylo oběšeno během jeden a půl hodiny. Jebavý v oprátce visel 12 minut, než ho lékař prohlásil za mrtvého.