Operace Šalamoun - přesun Židů z Etiopie do zaslíbené země.

Operace Šalamoun - přesun Židů z Etiopie do zaslíbené země. Zdroj: wikipedia.org

Operace Šalamoun - přesun Židů z Etiopie do zaslíbené země.
Operace Šalamoun - přesun Židů z Etiopie do zaslíbené země.
Operace Šalamoun - přesun Židů z Etiopie do zaslíbené země.
Operace Šalamoun - přesun Židů z Etiopie do zaslíbené země.
Operace Šalamoun - přesun Židů z Etiopie do zaslíbené země.
12
Fotogalerie

Izraelci zachránili leteckým mostem 15 tisíc etiopských Židů. Před 30 lety proběhla Operace Šalamoun

Blízkovýchodní stát je schopen akcí, které se zdají jako nemožné. Za zmínku stojí například únos Adolfa Eichmanna či záchrana rukojmí z ugandského Entebbe. Po bok těchto událostí můžeme zařadit i Operaci Šalamoun, která odstartovala 24. května 1991. Izraelci během 36 hodin přemístili etiopské Židy (též známé jako Falašové) do své domoviny. V průběhu operace vznikl světový rekord, jedno letadlo dokázalo přepravit 1 088 cestujících.

V oblasti dnešní Etiopie žila po staletí židovská menšina, v literatuře bývají označováni jako Falašové či Beta Izrael. V průběhu věků se z nich stala skupina občanů, kteří se ocitli na okraji společnosti. Žili v nuzných podmínkách, neměli prakticky žádná práva a jejich zdrojem obživy bylo zemědělství. Komunita získala pozornost nově vzniklého Izraele, politici však nevěděli, jestli lze Etiopany označit za Židy. To se změnilo až s nástupem rudé diktatury Mengista Haile Mariama.

Mojžíš, Jozue a Šalamoun

První etiopský prezident svrhl císaře, záhy si začal vyřizovat účty s opozicí. Situaci samozřejmě analyzovala tajná služba Mossad. Mariam vyhlásil přechod k etiopskému socialismu, terčem represí se samozřejmě stali i Falašové. Generální tajemník bránil jejich odchodu do Jeruzaléma, za propuštění požadoval zbraně a peníze. To Izrael kategoricky odmítal, nicméně neustávaly snahy o záchranu etiopských Židů.

První impulzy začaly v první polovině 80. let, Mossad společně se CIA naplánoval Operaci Mojžíš. Ta měla evakuovat Falaše z Etiopie za pomoci sousedního Súdánu. Židé se vydávali pěšky do uprchlických táborů, odkud byli převáženi na letiště. Do Izraele přiletělo na 8 tisíc ztracených bratrů. Zároveň se ukázalo, jakou sílu mají média. Tisk totiž o celé operaci informoval, což vyvolalo pobouření arabských zemí. Ty začaly tlačit na muslimský Súdán, aby celé akci učinil přítrž. Operace Mojžíš skončila 5. ledna 1985, během sedmi týdnů se Izraelcům podařilo přemístit značnou část Falašů. Na druhou stranu jich více než tisíc v Súdánu zůstalo

Vzhledem tomu, že Súdán blokoval jejich odlet, naplánovala izraelská armáda další operaci. Akce měla krycí název Jozue a splnila svůj cíl. I přes všechny pokusy zůstalo v Etiopii na 15 tisíc Židů.

Konec diktatury = návrat domů

Důstojníci si dlouho lámali hlavu, jak se situací naložit. Mengistu Mariam trval na výzbroji a súdánskou cestu Izraelci použít nemohli. Palčivý problém vyřešil rozpad Sovětského svazu, Mariamova diktatura začala slábnout, nakonec 21. května 1991 uprchl ze země. Měl obavy z povstalců, kteří operovali v Eritrei. Celou situaci samozřejmě Izraelci monitorovali a bedlivě sledovali.

Nakonec se rozhodli, že využijí chaosu v zemi a uspořádají masovou migraci. Velkou měrou se na Operaci Šalamoun podílela Americká asociace pro etiopské Židy, která měla vypracovaný plán už od konce 80. let. Organizace rovněž zajistila dopravu z provincie Gondar na letiště v Addis Abebě. Mnozí Falašové však automobily odmítali rozhodli se jít pěšky, částečně i protože z vozidel měli strach.

Na letišti v etiopském hlavním městě už čekaly letouny, jež technici zbavili sedadel. Izraelci měli k dispozici mnoho strojů, protože zrovna začínal šabat, během něhož je zakázáno cestovat (pokud někdo není v ohrožení života).

Integrace etiopských Židů

Spousta Falašů dorazila pouze s malými zavazadly, tudíž se do letadel vešlo velké množství lidí. Během 36 hodin létalo nonstop pětatřicet letadel, která do Izraele přivezla 14 325 etiopských Židů. Boeing 747 společnosti El Al stanovil světový rekord, na jeho palubě totiž bylo 1 088 pasažérů (některé zdroje uvádí 1 122). K pádu stroje nedošlo díky tomu, že Falašové byli hubení a neměli s sebou prakticky žádné věci.

 Při každém příletu přihlížející tleskali a vítali ztracené africké bratry. Po prvotním vystřízlivění narazila izraelská vláda na několik problémů. Falašové například neuměli hebrejsky, a tak vázla jejich integrace. Na začátku milénia bylo 80 % etiopských Židů nezaměstnaných. Během dalších dvaceti let se situace razantně změnila. Potomci Falašů navštěvují univerzity, našli bychom je i v izraelské armádě.

V Etiopii po židovské menšině zůstaly opuštěné vesnické synagogy. Ty lákají především turisty a připomínají zapomenutou kapitolu světových dějin.

Video placeholde
Bruselská demonstrace proti záměru Izraele anektovat palestinská území • Twitter @@ylana48