Nahé fotografie Jackie Kennedy při relaxování na slunci zveřejnil právě magazín Hustler
Vydavatele i jeho neméně známý magazín Hustler proslavila zejména celá řada soudních sporů o svobodě projevu.
Jerry Fallwel žaloval magazín Hustler o 50 milionů dolarů
Takto vypadala titulka čísla, které neslo parodickou reklamu
Larryho Flynta a jeho časopis proslavily snímky nahé Jackie Kennedyové-Onassisové
18
Fotogalerie

Nejslavnější soudy: Kazatel, který měl mít sex s vlastní matkou, žaloval pornomagnáta o 50 milionů dolarů

Plátek Hustler a jeho zakladatel Larry Flynt byli u soudu prakticky jako doma. Už pouhé dva roky od založení se stal vůbec prvním magazínem, který publikoval barevné fotografie vulvy, což odstartovalo slibnou kariéru pro Flynta a nekončící žaloby na jeho adresu. Jednu takovou podal i křesťanský kazatel a politický komentátor, kterému se nelíbilo, že si z něj v časopisu udělali legraci. Případ nakonec položil precedens v americkém právu.

Říká se mu Magazín Hustler vs. Falwell - žalobcem byl totiž Jerry Falwell Sr. kazatel Jižní baptistické konvence a známá televizní postava, kterého v časopisu zesměšnili v parodii na reklamu na alkoholický nápoj Campari. Takové reklamy v 80. letech frčely - obsahovaly totiž rozhovor s nějakou z dobových celebrit o jejich „poprvé“. Pochopitelně šlo o první ochutnání Campari a ne první sexuální zážitek, jak se reklama tvářila.

 

Hustler celý vtípek trošku otočil - ve vykonstruovaném rozhovoru se totiž Falwell měl domnívat, že otázka je skutečně zaměřena na sex a podle toho i odpověděl. Svěřil se, že jeho poprvé proběhlo s jeho vlastní matkou v kadibudce za domem zatímco obě strany byly zpité pod obraz právě červeným nahořklým nápojem. „Byl jsem tak opilý, že máma vypadala líp jak baptistická dě*ka s darem 100 dolarů pro církev,“ stálo ve falešném rozhovoru.

Falwell v něm přiznal i to, že s matkou spal od té doby snad stokrát, ale už ne v kadibudce. A také že se vždycky před kázáním pořádně opije, protože by „ty sra*ky nedokázal říkat střízlivý“.

Hustler tou dobou velice dobře věděl, jak si krýt zadek a pod reklamou bylo upozornění, že nejde o reálný rozhovor ale parodii. Přesto Falwel časopis zažaloval - za urážku na cti, narušení soukromí a úmyslné způsobení citového utrpení o celých 50 milionů dolarů. Ještě před samotným soudem bylo narušení soukromí vyřešeno mimo jednací síň. Soud první instance pak urážku na cti zcela smetl ze stolu s tím, že jde o zjevnou parodii. Za citové utrpení nařídil Hustleru zaplatit Falwelovi 150 000$ (asi tři miliony korun).

Jenže tím to neskončilo, Flynt se dovolal až k Nejvyššímu soudu, který se ho jednohlasně zastal v rámci svobody projevu a práva na satiru s tím, že žádný rozumný člověk by parodii nepovažoval za reálný rozhovor. A tím se položil precedens pro všechny budoucí podobné případy. A třešnička na dortu? Z Falwela a Flynta se stali přátelé, kteří se pravidelně stýkali a debatovali nad filosofickými tématy.