Sharon Tate byla neuvěřitelně krásná a nadějná herečka.
Členové Mansonovy rodiny vnikli do domu Romana Polanskiho, kde zabili Sharon Tate v 8. měsíci těhotenství, její tři přátele a mladého hosta.
Sharon Tate byla neuvěřitelně krásná a nadějná herečka.
Sharon Tate byla neuvěřitelně krásná a nadějná herečka.
Sharon Tate byla neuvěřitelně krásná a nadějná herečka.
30
Fotogalerie

Nejslavnější soudy: Prosila, ať nechají žít aspoň nenarozené dítě. Marně. Vražda krásné herečky šokovala USA

Je to patrně nejznámější vraždící sekta. Mansonova rodina vypadala zpočátku v 60. letech jako obyčejná banda hippíků, kteří se umí jen sjíždět LSD a souložit. A pak se něco zlomilo a brutálně zavraždili několik lidí včetně těhotné Sharon Tate, partnerky režiséra Romana Polanskiho. Vše na rozkaz svého vůdce, kterého považovali za manifestaci Ježíše Krista Charlese Mansona. Jak ale probíhal soud s šíleným Mansonem a jeho zfanatizovanými následovníky?

K nejznámějším vraždám Mansonovy rodiny došlo 8. a 9. srpna 1969, skupina jeho následovníků (dva muži a čtyři ženy, i když ne všichni se účastnili obou vražd) s ním vnikli nejprve do domu Romana Polanskiho, kde zabili Sharon Tate v 8. měsíci těhotenství, její tři přátele a mladého hosta. Druhý den pak zabili manželský pár jménem LaBianca. Při bodání do těhotné Sharon měla mladičká vražedkyně údajně orgasmus, a dokonce ochutnala i její krev.

Trvalo půl roku, než je policie zatkla, ale to, co se odehrálo u soudu, si nikdo nedovedl představit ani v nejdivočejších snech. Manson se nejprve chtěl obhajovat sám, protože ale soud neustále rušil nesmyslnými námitkami, bylo mu právo odepřeno. Vrah pak soudce nařkl z podjatosti a nového muže na jeho místě přivítal s křížem vyřezaným do čela, což později udělali všichni Mansonovi následovníci.

Právě další členy Mansonovy rodiny musela pak žaloba označit za potenciální svědky, aby jim zabránili ve vstupu do soudní síně. Na protest pak desítky lidí držely před budovou vigilie. Začali také ovlivňovat skutečné svědky – vyhrožovali jim násilím. Jeden ze svědků byl popálen při podezřelém požáru, další ženu na dovolené zdrogovali tak, že se nemohla hýbat ani mluvit.

Když během jednoho slyšení soud Mansonovi odmítl povolit vyslýchat svědka obžaloby, přeskočil stůl a chystal se napadnout soudce. Zatímco ho soudní stráže pacifikovali ostatní obžalovaní povstali a začali skandovat v latině. Soudce od té doby nosil pod talárem údajně zbraň.

Když půl roku po začátku soudu obžaloba ukončila dokazování, zažili přítomní velký šok – k závěrečné řeči totiž chtěla přistoupit i obhajoba. Aniž by vyslechli jediného svědka. Obžalovaní (krom Mansona) začali šílet a dožadovat se práva na vypovídání. Obhájci obžalovaných žen ale soudci vysvětlili, že jejich klientky chtějí vzít vinu na sebe, doznat se k vraždám s tím, že Manson je nevinný. Obhajoba tomu plánovala zabránit, protože tušila, že jim Manson vymyl mozky.

Čtyři obžalovaní byli nakonec uznáni vinnými. Během rozhodování o trestu si Manson vyholil hlavu, vous si zastřihl do podoby vidlice a prohlašoval: „Jsem ďábel.“ Všechny čtyři obžalované nakonec odsoudili k trestu smrti, ani na jednom nebyl vykonán, protože ve státě Kalifornie proběhla úprava zákonů, a tresty tak byly změněny na doživotí.